Pošto je Sudski savet Kosova odlučio da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Liljanu Stevanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se preko Instagrama tim povodom.

Stevanović je suspendovana nakon što je prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Poštovani građani, po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija, srpski sudija Ljiljana Stevanović. Za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira, svih srpskih policajaca koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Aljbin Kurti je rešio da napadne Srbe. Aljbin Kurti je pogazio Briselski sporazum i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite Briselski sporazum više ne postoji“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je „Aljbin Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji, on je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi, i na jugu i na severu KiM“.

„Srbija želi da se sačuva mir i zbog svega upozoravamo Zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja poslednja poruka je – Šta god činili – Srbija će biti uz svoj narod“, rekao je Vučić u poruci na Instagramu.

Kako je saopšteno iz Sudskog saveta, odluka o suspenziji je doneta na inicijativu predsednika vrhovnog suda Kosova Envera Pecija, koji je nadležan za sve predsednike sudova.

Reakcija Sudskog saveta Kosova usledila je nakon što je ministarka pravde Albulena Hadžiju na konferenciji za novinare pozvala to telo da preduzme mere prema predsednici Osnovnog suda u Mitrovici.

Zakon o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužioci predvidja da se sudijama ili tužiocima koji su učinili disciplinske prekršaje, mogu izreći mere javne pismene opomene, privremenog smanjenja plate do pedeset odsto za period do jedne godine, privremenog ili trajnog premeštaja u drugi nižestepeni sud ili tužilaštvo ili razrešenje sa funkcije ako se radi o težem prekršaju.

Kancelarija: Politički revanšizam Kurtija 

Odluka vlasti u Prištini da smene predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović zato što je prisustvovala sastanku Srba sa Kosova i Metohije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu predstavlja skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam, ocenio je danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da je tom odlukom „Aljbin Kurti zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba“ i da je „pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta“.

„Ljiljana Stevanović je prihvatila da obavlja posao predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici zato što ju je Srbija pozvala i zamolila, a ne na svoju ruku“, naveo je Petković a prenela kancelarija.

Komentar(1)

  1. Bobby
    24. март 2022. 20:33

    И ево, "...Бриселски споразум више не постоји", изречено, евидентирано. За онога који га је једнострано спровео скоро целовитог питање, шта сада ? Вратиће српске институције на Косово ? Или је ово још једна, овај пут предизборна, смицалица ? Историја већ учи да је тако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.