Hiljade građana Crne Gore na Cetinju slave Dan nezavisnosti: Nakon ušivanja, razvijena “najveća zastava na svetu”

0
Ilustracija, Printscreen/YouTube/VOP TV

(Beta) – Hiljade građana danas na Cetinju slave 15 godina od obnavljanja državne samostalnosti Crne Gore koja se na referendumu 2006. godine odvojila od Srbije.

Uz najavljeno razvijanje crnogorske zastave od 5.000 kvadratnih metara, najavljene kao “najveće na svetu”, hiljade građana slave na Ivanovim Koritima u podnožju Lovćena i mauzoleja jednog pd najvećih crnogorskih vladara i književnika, Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Petnaesta godišnjica nezavisnosti je u atmosferi podele, posebno zbog smene vlasti avgusta 2020. godine i odlaska do tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u opoziciju.

Ta partija i njen lider Milo Đukanović su predvodili referendumski blok za nezavisnu Crnu Goru koji je doveo do državne nezavisnosti na plebiscitu građana.

Državni vrh se obratio građanima različitim prazničnim porukama, a slavlju u čast Dana nezavisnosti, koje su organizovali lideri nove vlasti, premijer Zravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, nije prisustvovao šef države Milo Đukanović.

Đukanović je u tekstu za list “Pobjeda” ocenio da je “crnogorski nacionalni kulturni i verski identitet epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru” i da se “mora se odlučno i strateški osmišljeno odoleti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore”.

Premijer Krivokapić je poručio da u Crnoj Gori neće biti “promene kursa”, te da državnost “neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građane”.