“Heroji Rusije”: Odlikovani piloti koji su bezbedno prizemili letelicu u kukuruzište

0
Foto: Tanjug-AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je visoko državno priznanje “Heroj Rusije” pilotu i kopilotu kompanije “Ural erlajnz” Damiru Jusupovu i Georgiju Murzinu, koji su u četvrtak uspeli da “Erbasom” bezbedno slete u kukuruzište, a preostalih petoro članova posade dobili su Orden za hrabrost.

Na letu iz Moskve za Simferopolj bilo je 226 putnika i sedam članova posade, a neposredno nakon uzletanja avion je uleteo u jato galebova koji su uleteli u oba motora.

U gotovo bezizlaznoj sizuaciji Jusupov je odlučio da spusti letelicu u kukuruzno polje i to je uradio toliko vešto da je samo jednom od nekoliko desetina povređenih neophodno bolničko lečenje. 

Po okončanju drame Jusupov je rekao da je prvo otkazao jedan motor i tada je hteo da napravi krug i vrati se na pistu, ali su odmah potom ptice uletele i u drugi motor, što mu praktično nije ostavilo nikakav izbor i morao je džinovski avion da spusti kao jedrilicu. 

“Nisam se uplašio. Kada sam shvatio da nemamo motore znao sam da jedini izbor da sletimo u polje kukuruza i samo sam se trudio da smanjim brzinu propadanja kako ne bismo snažno udarili u zemlju”, kazao je Jusupov, prenosi AP. 

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da su medicinsku pomoć zatražile 74 osobe, od čega 19 dece, a u saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da je nakon obavljenih pregleda samo jedna osoba zadržana na lečenju.

Zanimljivo je da je Jusupov do 32. godine bio advokat, a tada je odlučio da upiše Vazduhoplovnu akademiju. Školovanje je završio 2013, a kapetan je postao prošle godine i do sada ima više od 3.000 letačkih sati.