Uprkos stalnom rastu proizvodnje, Hemofarm je u prethodnom periodu uspeo da smanji utrošak energenata u proizvodnim procesima. Tokom poslednje decenije kada je protekla u velikoj posvećenosti održivom razvoju, kompanija je smanjila potrošnju vode za oko godinu dana njenog prosečnog korišćenja i sačuvala oko 157 hektara šuma što je približno površini od 200 fudbalskih terena, istaknuto je u tek objavljenom Hemofarmovom Izveštaju o održivom razvoju za 2019. godinu.

Hemofarm je izdao osmi po redu Izveštaj o održivom razvoju pod nazivom „Sa nama život pobeđuje“ prenoseći poruku kompanijskog jubileja povodom obeležavanja 60. rođendana – na delu potvrđujući da briga o ljudima i resursima rezultira dobrim poslovnim rezultatima.

Pošto kompanije o svom održivom poslovanju izveštavaju za prethodnu poslovnu godinu, Hemofarm je aktuelni izveštaj pripremao u uslovima pandemije koronavirusa, te je rešio da na sopstvenom primeru pokaže kako su ciljevi održivog razvoja primenjivani u poslovanju ove kompanije u trogodišnjem periodu – 2019. pre pandemije, 2020. tokom zdravstvene krize i 2021. kada se nadamo njenom okončanju. Hemofarm to vidi kao svoj doprinos lokalnoj i svetskoj privredi putem kojeg omogućava drugima da na primeru jedne kompanije shvate koliki je značaj održivog poslovanja u svakodnevnom radu, a posebno u doba krize. 

„Za nas u Hemofarmu održivi razvoj nije ništa drugo do domaćinsko poslovanje, ono unutar kuće, ali i prema zajednici. Prošle godine postavili smo brojne rekorde u poslovanju: od istorijskog obima proizvodnje i veličine proizvodnog portfolija do novog rasta prodaje. Zabeležili smo povećanje broja zaposlenih i skoro 27 miliona evra investicija u proizvodnu opremu i inovativne tehnologije. U isto vreme, naši zaposleni volontirali su 1.874 sati ili 2,5 meseca. Sve ovo pomoglo je da se ove godine sa aktuelnom pandemijom suočimo na efikasan i odgovoran način, i da na delu pokažemo koliki značaj domaća proizvodnja lekova i medicinskih sredstava ima za državu i građane, posebno u vremenima krize. Održivi razvoj jednak je snažnom imunitetu – on se stvara i jača kako bi se uspešno nastavilo dalje. Tako je i nas u Hemofarmu ojačao i dobro pripremio za pandemijsku krizu koja je usledila”, ističe dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma.

dr Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma

Prema njegovim rečima, za Hemofarm su ljudi uvek bili prioritet, ali je uz brigu o građanima i zaposlenima, „imunitet” ovog poslovnog sistema bio dobra polazna tačka za uverenje da ćemo i ovog puta dati značajan doprinos pobedi života i očuvanju zdravlja, što je i dokazano tokom aktuelne pandemije.

Nekoliko dodatnih pokazatelja o poslovanju Hemofarma u 2019. godini:

  • Od oko 3.500 zaposlenih većinu čine žene – čak 53 odsto, a one su i većinski zastupljene u rukovodstvu kompanije. Naravno, žene i muškarci u Hemofarmu jednako su plaćeni za iste poslove koje obavljaju.
  • Organizovano je 16.130 sati obuka, edukacija i usavršavanja za zaposlene, duplo više u odnosu na 2018.
  • Udeo domaćih dobavljača čini oko 88 odsto.
  • Oko 82 odsto naših proizvoda upakovano je u ambalažu od recikliranog kartona (30 miliona više u odnosu na 2018.)
  • Hemofarm poseduje sopstvene reni bunare čime ne opterećuje sistem javnog vodovoda.
  • Fluorescentne cevi zamenjene su sa 1.980 novi LED sijalica

Novi Hemofarmov Izveštaj o održivom razvoju dostupan je na https://www.hemofarm.com/srb/odrzivi-razvoj

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.