Hemofarm fondacija dodelila godišnju Nagradu za izuzetnost

  0
  Hemofarm fondacija, Veran Matic, dr Elka Stefanova, Ronald Zeliger

  Ovogodišnja dobitnica nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije je  prof. dr Elka Stefanova, neurolog i osnivač Centra za poremećaje pamćenja i demencije pri Kliničkom centru Srbije. „Život, rad i predanost prof. dr Elke Stefanove zaslužuju priznanje, a Hemofarm fondacija posebno želi da istakne njen izuzetan doprinos izučavanju neurodegenerativnih bolesti, naučno-istraživačkom i kliničkom radu sa ljudima obolelim od demencije, kao i razvijanju prvog i jedinstvenog Centra za poremećaje pamćenja i demencije u Srbiji i regionu“, istaknuto je u obrazloženju odluke žirija Fondacije.

  Hemofarm fondacija ustanovila je Nagradu za izuzetnost prošle godine, u znak obeležavanja 25 godina postojanja, a prvi dobitnik ovog priznanja bio je Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice „Petnica“ i to za razvijanje autentičnog modela izvanškolskog obrazovanja kojim je uspeo da zadrži visok nivo kvaliteta nastave i ostvari širok uticaj na čitave generacije mladih ljudi, ali i na stotine nastavnika.  Reč je o nagradi koja se jednom godišnje istaknutim pojedincima, institucijama ili organizacijama koji su dali nemerljiv doprinos u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture. Nagradu za izuzetnost Hemofarm fondacije, uz statuu u obliku ždrala  kao simbola istrajnosti i dugovečnosti – rad umetnika Aleksandra Vaca – čini  i novčani deo kao podsticaj za dalji razvoj projekata i ideja.

  Prof. dr Elka Stefanova jedna je od naših najistaknutijih predstavnica neurološke škole koja je, osim značajnih naučnih radova, donela i brojne pomake u savremenom pristupu u ispitivanju i lečenju  pacijenata koji boluju od neurodegenerativnih bolesti. „Ova nagrada je za mene izuzetno priznanje i ovde sam danas u ime svih kolega sa Klinike za neurologiju. Mi zajedno činimo tim koji je sve svoje profesionalne kapacitete i vreme stavio u službu izučavanja neurodegenerativnih bolesti i što je moguće ranijeg postavljanja dijagnoze. Sve nas na tom putu vodi radoznalost i želja da se borimo protiv zaboravljanja, jer je Alchajmerova bolest težak protivnik. Progresivna je i za nju savremena medicina još uvek nema pravi lek. Moja najveća želja je da u najskorijoj budućnosti bude pronađena terapija koja menja tok Alchajmerove i drugih neurodegenerativnih bolesti“, rekla je dr Stefanova prilikom preuzimanja nagrade na ceremoniji u Muzeju savremene umetnosti.

  Laureatu Hemofarm fondacije nagradu je uručio generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger. Tom prilikom je istakao da je Hemofarm fondacija ovu nagradu ustanovila kako bi široj javnosti predstavila pojedince ili organizacije koje su svojim radom zadužile društvo. „Postoje osobe koji su toliko mnogo učinile za naše živote, a toga nismo svesni. Ova nagrada je način da svetla javne pozornice uperimo ka njima i da im se u ime zajednice zahvalimo. Ponosan sam što sam na čelu kompanije koja brine o zdravlju i dobrobiti ljudi, jer na kraju dana ipak je najvažnije da budemo ljudi“, istakao je dr Zeliger prilikom uručenja nagrade.

  Tokom prethodnih 26 godina Hemofarm fondacija realizovala je više od 2.000 aktivnosti u vrednosti većoj od 12,5 miliona evra. Osim podrške zdravstvenom sistemu Srbije i zemljama regiona, kao i brojnim projektima u oblastiobrazovanja, kulture, zaštite životne sredine i sporta, Fondacija se već treću godinu aktivno zalaže za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji.