Hartefakt fond organizuje Pozorišni festival u okviru Nedelje Ponosa

0
Fotot Promo

Fondacija Hartefakt fond, u okviru Beogradske Nedelje Ponosa, organizuje prvi pozoršni festival sa LGBTIQ+ tematikom, koji će trajati od od 10. do 14. septembra 2019. godine.

Zamišljen kao godišnji događaj koji ima za cilj podizanje vidljivosti problema LGBTIQ+ zajednice, festival želi da na umetnički relevantan način osvetli različite aspekte borbe LGBTIQ+ zajednice i učini ih dostupnim i jasnijim široj pozorišnoj publici.

U okviru ovogodišnjeg, prvog izdanja Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala, Hartefakt organizuje tri gostujuća igranja predstava.

Desetog septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 20 časova, biće izvedena predstava 55 Shades of Gay iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad se bavi pitanjima LGBTIQ+ politika na Balkanu/Evropi i u formi burleske pokušava da približi kompleksnost i višestrukost današnjice LGBTIQ+ života. Predstava na nov i autentičan način tematizuje pitanja tolerancije, aktivizma, borbe za ljudska prava i homofobije.

Trinaestog septembra, u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović , od 20 časova, biće izvedena predstava Gypsy Queeniz Mančestera, autora Roba Warda, u režiji Chrisa Lawsona. Gypsy Queen je prič a o dva boksera koji otkrivaju da je suočavanje sa sopstvenim identitetom mnogo veća borba od one u ringu. Predstava se bavi homofobijom u sportu i pokušava da se i u tom segmentu ukaže na postojanje specifič ne LGBTIQ+ perspektive i potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću.

The Baby Monitorje predstava iz Njujorka, koja će četrnaestog septembra u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović , od 20 časova zatvoriti ovogodišnji Beogradski Prajd Pozorišni Festival. Komad istražuje odnos društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBTQ zajednice i dalje bore. Autor teksta je David Stallings, a režiju potpisuje Antonio Miniño.

Karte za sve predstave mozete kupiti na preko ticket.rs

Beogradski Prajd Pozorišni Festival podržale su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Švajcarske i Ambasada kraljevine Holandije.