Haradinaj: “Pristajanje na sprovođenje sporazuma je dobar znak”

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Bivši premijer samoproglašenog Kosova i predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj ocenio je danas kao dobar znak pristajanje na sprovošenje sporazuma o dokumentima, postignutog još 2011. godine, i kao znak svesti da se dogovori moraju sprovoditi.

“Za žaljenje je to što je bilo potrebno toliko čekati i potrošiti toliko truda i energije za primenu sporazuma koji omogućava slobodno kretanje građana obe zemlje”, napisao je Haradinaj.

On je ocenio da je strategija Srbije da se sporazumi dešavaju jedan po jedan i da se time dobija u vremenu za usvajanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Prema njegovim rečima, samo uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država može se doći do konačnog dogovora.

“Državni, nacionalni i građanski interes Kosova je konačni sporazum o priznanju, koji se može postići samo uz direktnu uključenost Sjedinjenih Američkih Država, bez čije pomoći implementacija sporazuma o identifikacionim dokumentima ne bi ni počela”, rekao je Haradinaj.

Ocenio je da je vreme da Srbija prizna takozvano Kosovo kao državu.

“Dvadesetak godina je prošlo od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vreme da dijalog pređe na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo”, zaključio je Haradinaj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj saopštio je ranije danas da su Srbija i takozvano Kosovo postigli dogovor o spornom pitanju ličnih dokumenata.

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a samoproglašeno Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, naveo je Borelj.