Haradinaj pred sudom u Hagu, Vučić najavio veće plate u zdravstvu i Džonson ne želi prevremene izbore: Vaš brifing za sredu

1
Profimedia

SASLUŠANJE HARADINAJA – Haradinaj će danas u 9.30 h biti saslušan pred istražiteljima specijalnog suda, u svojstvu osumnjičenog za zločine nad srpskim stanovništvom dok je bio jedan od vođa OVK.

Pre polaska Haradinaj je za Rojters rekao da će se ponovo kandidovati za premijera ako optužnica ne bude podignuta.

Posle poziva Specijalnog suda Ramušu Haradinaju, očekuje se da će u petak pozive dobiti još najmanje 10 osoba, što ukupan broj do sada pozvanih ili već saslušanih povećava na ukupno oko 80, pišu prištinski mediji.

Istovremeno sa Haradinajem pozive su dobili Jakup Krasnici, Bisljim Zirapi i Sokolj Bašoti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da od poziva i pojavljivanja Ramuša Haradinaja pred Specijalnim sudom u Hagu ne očekuje ništa, osim farse i predstave.

“Ne očekujem ništa, samo jednu farsu i predstavu da je OVK štitila ljude od “srpskog agresora” i da su bili veoma uspešni”, kazao je on u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

VUČIĆ NAJAVIO VEĆE PLATE U ZDRAVSTVU, VOJSCI i POLICIJI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se plate lekarima i medicinskim sestarama povećati i do 15 odsto, jer se, kako je rekao, uvodi red u zdravstvo, a prostor za korupciju se smanjuje.

Njavio je i povećanje plata vojnicima, policajcima, socijalnim radnicima, osoblju javne uprave.

Vučić je naveo i da je u vreme dok je bio potpredsednik Vlade, “minimalac” bio 16 hiljada, a da sada traže da se podigne na 32 hiljade.

IZMENE ZAKONA O PORODILJSKOM – Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Novosti.

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos “bolovanja” neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

Još jedna novina, navodi list, povoljna za dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

 JURIĆ ZA UVOĐENJE “AMBER ALERTA” – Ukoliko se dete ne pronađe u prva tri sata nakon otmice, verovatnoća da je ubijeno je 75 odsto, izjavio je danas Igor Jurić, koji se zbog toga zalaže da se u Srbiju uvede specijalni sistem potrage poznat kao “Amber alert”.

Jurić je za RTS govorio o slučaju otmice njegove ćerke Tijane, navodeći da je bilo vremena da se ona spasi kao i da su javnost i policija obavešteni na vreme, ali da je ubica izašao sa njom iz naselja i odveo je.

ALBANCI DIGLI U VAZDUH SPOMENIK GRČKOM BORCU – Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je “užasavanje i zabrinutost” zbog uništavanja spomenika posvećenog grčkom borcu s početka 20. veka Timiosu Liolisu .

Spomenik je juče oko podneva dignut u vazduh u selu Kranija na jugu Albanije, prenosi ANA.

Navodi se da je grčko ministarstvo, snažno osuđujući ovu akciju, ponovilo poziciju da “provokacije usmerene protiv grčke etničke manjine i na kraju i grčko-albanskih odnosa, moraju odmah da budu istražene i razrešene, a krivci moraju da budu privedeni pravdi”.

DŽONSON NE ŽELI PREVREMENE IZBORE – Novi lider vladajuće Konzervativne partije Boris Džonson, koji će biti promovisan za britanskog premijera, poručio je članovima svoje stranke da ne želi prevremene izbore, izavio je poslanik Niki Morgan.

“Izjavio je da ne želi prevremene izbore”, rekao je Morgan, upitan da li Džonson planira izbore, prenosi Rojters.

NOVI MINISTAR ODBRANE SAD – Američki Senat potvrdio je imenovanje Marka Espera za ministra odbrane SAD, čime je okončan sedmomesečni period tokom kojeg Pentagon nije imao stalnog šefa.

ZaEspera, je glasalo 90 senatora, dok je osam bilo protiv, prenosi AP.

SAD OBORILE DVA IRANSKA DRONA? – Komandant američke centralne komande general Kenet Mekenzi izjavio je da su SAD najverovatnije oborile dva iranska drona prošle nedelje u Ormuskom moreuzu.

“Uvereni smo da smo oborili jedan dron, možda smo oborili i drugi”, rekao je Mekenzi za Si-Bi-ES njuz.

Upitan da li je oboren samo jedan dron, Mekenzi je odgovorio da veruje da je ratni brod “Bokser” uspešno oborio dva drona, a možda i više.


Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Arakči je 19.jula demantovao da je Iran izgubio bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu, nakon što su Sjedinjene Države tada saopštile da je brod američke mornarice “uništio” iranski dron.

PREMINUO POSLEDJNI PREŽIVELI IZ AUŠVICA – Poslednji preživeli iz prvog konvoja za koncentracioni logor Aušvic Kazimir Albin preminuo je u Varšavi u 96. godini, saopštio je Međunarodni odbor za Aušvic.

Albin je imao 17 godina kada je došao u Aušvic, gde je dobio broj 118, i od prvog dana se usredsredio na to da ne podlegne strahu i mržnji, nego da olakša svoju i situaciju ostalih logoraša, navodi se u saopštenju Odbora.

U februaru 1943. godine uspeo je, da sa još jednim logorašem, pobegne iz Aušvica, a potom se u Krakovu pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine.

“Posle rata Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost da govori o Aušvicu i ubijenim logorašima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama, a posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Nemačkoj”, rekao je potpredsednik Odbora Kristof Hibner.

NAJVREDNIJI TIMOVI – Čuveni magazin Forbs objavio je listu najvrednijih sportskih klubova na planeti, a Mančester junajted je zabeležio novi pad i ispao iz “najboljih pet”.

NFL franšiza Dalas Kaubojsa procenjena je na 5 milijardi dolara i trenutno je najvredniji sportski tim na svetu, dok je MLB ekipa Njujork Jenkisa druga, a fudbalski klub Real Madrid treći.

Na poziciji četiri nalazi se Realov najveći rival Barselona, dok su peti “ozloglašeni” Njujork Niksi, a šesti Mančester junajted, koji je doživeo blagi pad sa druge pozicije na svetskoj listi.

1 KOMENTAR

  1. re: Haradinaj pred sudom u Hagu, Vučić najavio veće plate u zdravstvu i Džonson ne želi prevremene izbore: Vaš brifing za sredu

    Ipak, možda će i ostali uskoro završiti pred sudom, a možda i sa osuđujućom presudom.

Comments are closed.