Hapšenje na Gazimestanu zbog srpske zastave: Privedena pa puštena dvojica mladića

0
Foto Profimedia

Nakon parastosa na Gazimestanu kosovska policija privela je dvojicu mladića iz Lapljeg Sela koji su nosili srpsku zastavu, a ubrzo ih pustila, prenosi Tanjug vest RTV Kim.

Kako Tanjug navodi, do incidenta sa policijom je došlo jer mladići nisu hteli da im predaju srpsku zastavu.

Nakon toga su ih pripadnici specijalnih jedinica policije uveli u automobil i povezli, da bi ih na putu Priština-Mitrovica izbacili nedaleko od Gazimestana.

Prema navodima mladića, policija je protiv njih primenila fizičku silu, a posle pregleda u Domu zdravlja u Gračanici upućeni su na hirurgiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista ocenili su danas hapšenje na Gazimestanu dvojice mladića iz Lapljeg sela, kao institucionalnu represiju kosovske policije na veliki srpski praznik Vidovdan i zatražili najhitnije pronalaženje i kažnjavanje odgovornih za taj postupak, prenosi Beta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su time “najdirektnije napadnuti identitet i najelementarnija nacionalna prava Srba na Kosovu i Metohiji” i da očekuje da srpski politički predstavnici u Prištini zauzmu “najčvršći stav povodom ovog sramnog incidenta”.
“Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost”, ocenio je Đurić.

Srpska lista navela je da je objašnjenje da su mladići isticanjem srpske zastave provocirali druge “licemerno”, s obzirom da se širom Kosova i Metohije vijore zastave Albanije, koja po njihovoj oceni, nije zvanična zastava čak ni za kosovske Albance, a posebno nije za Srbe”.

“Ovakvo derogiranje prava našeg naroda je apsolutno neprihvatljivo, što će zvaničnici Srpske liste istaći u razgovorima sa nadležnim ministrima u narednim danima”, dodaje se u saopštenju.

Mediji su danas preneli da je kosovska policija privela na Gazimestanu dvojicu mladića iz Lapljeg sela koji su ubrzo pušteni.

(Beta)