Handke: Osećam radost Srbije zbog velikog priznanja koje sam dobio, u moje ime večeras ćemo popiti rakiju i belo vino

1
Foto: Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pisac Peter Handke, rekao je u kratkoj izjavi za Radio Beograd 2 da je iznenađen velikom nagradom koju je dobio.

“Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo (na srpskom je izgovorio) rakiju i belo vino”, poručio je austrijski pisac.

On je u izjavi za zapadne medije potvrdio da je duboko iznenađen takvom odlukom Švedske akademije.

“Posle svih tih svađa, iznenađen sam. Takva odluka je veoma hrabra za Švedsku akademiju. Zbog svih problema koje sam imao, nikada ne bih pomislio da bi mene izabrali”, rekao je Handke, a prenosi N1.

Peter Handke nagrađen je za “uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva”, napisala je švedska Akademija. Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom jeziku objavljena su mu dela “Veliki pad”, “Popodne pisca”, “Juče na putu”.

Dobitnik je brojnih nagrada – Кafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja “Tomas Man” i “Milovan Vidaković”.

1 KOMENTAR

 1. velimirović citirao čuvenog evropskog slikara
  pa postao srbski svetac
  peter obožavao balkanskog kasapina
  pa dobio nobela
  dobri ovi iz komisije za nubela dali nam na uvid da su oni srbi koji su bili protivu zlobe od osme sednice i zbog toga dobrano naje.ali, i nisu srbi jer ne postoje… peter se zahvaljuje samo srbima zlobistima, što se iz komenara vidi broj, tj. Koliko ih samo ima? Maskirali se ali ne vredi stalno iskaču! Jer pokvaren-podmukao srbin voleo nac sistem SM. da nije tako ne bi krenuo za komunistima izvršavati klanjesilovanjeubijanja…
  a stalno je pljuvao po komunjarama…

Comments are closed.