Hamilton o Formuli 1 u doba rasnih nemira: “Znam ko ste i vidim vas, neće biti mira…”

0
Foto: Profimedia

Svetski prvak Luis Hamilton osudio je ćutanje najvećih zvezda Formule 1, sporta gde “dominiraju belci”, nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja u Mineapolisu.

“Vidim sve vas koji ćutite, neki od vas su medju najvećim zvezdama, a ipak ostajete nemi naspram nepravde. Ni glasa od nekog iz moje industrije koja je naravno sport gde dominiraju belci. Ja sam jedini ‘obojeni’ čovek tamo i usamljen sam”, naveo je Hamilton.

“Mislio sam da ćete do sada shvatiti zašto se to dogadja i da ćete nešto reći o tome, ali ne možete da stojite uz nas. Samo da znate da znam ko ste i da vas vidim”, dodao je Hamilton.

Šestostruki svetski prvak je istakao da podržava samo mirne proteste.

“Neće biti mira dok se naši takozvani lideri ne promene. Nije reč samo o SAD, već i o Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji… Mi nismo rodjeni sa rasizmom i mržnjom u svojim srcima, to nas uče oni na koje se ugledamo”, istakao je on.

Košarkaška legenda Majkl Džordan se, takodje, pridružio nizu glasova iz NBA, NFL i drugih američkih sportova koji traže promene. Ali, ti glasovi nisu ograničeni samo na SAD.

Francuski fudbalski reprezentativac Markus Tiram i engleski fudbaler Džejdon Sančo su juče odali poštu ubijenom Flojdu nakon pogodaka u Bundesligi.

Tiram je posle gola kleknuo na levo koleno, stavio desnu ruku na desnu butinu i pognute glave tako ostao pet sekundi pre nego što je ustao, dok je Sančno podigao dres, ispod kojeg je nosio majicu sa natpisom: “Pravda za Džordža Flojda”.

Takodje, fudbaler Šalkea Veston Mekini je tokom subotnje utakmice nosio traku oko ruke na kojoj je pisalo: “Pravda za Džordža”.

Džordž Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Protesti širom SAD zbog policijske brutalnosti i ekstremnog ophodjenja prema crncima posle smrti Flojda u mnogim mestima prerasli su u velike nerede, pljačke, paljenja policijskih vozila i zgrada i okršaja sa policijom.

(Beta)