Britanska policija je uhapsila osam osumnjičenih u okviru istrage o hakovanju mobilnih telefona američkih javnih ličnosti radi kradje njihovog novca ili ličnih informacija.

Osumnjičeni koji imaju izmedju 18 i 26 godina, uhapšeni su danas u Engleskoj i Škotskoj i preti im suđenje za proneveru, pranje novca, a jednom od njih preti i izručenje u SAD.

Među žrtvama njihovih hakerskih napada tokom 2020. godine su „influenseri“, sportske zvezde, muzičari čija imena nisu otkrivena, kao i njihove porodice, saopštila je britanska agencije za borbu protiv organizovanog kriminala (NCA).

Istragu su sproveli britanski istražitelji u saradnji sa FBI i američkom tajnom službom. Ona je otkrila mrežu počinilaca koji su iz Velike Britanije dolazili do telefonskih brojeva svojih žrtava i „preuzimali kontrolu“ nad njihovim aplikacijama i ličnim računima menjajući njihove lozinke.

Uspeli su da ukradu novac, bitkoine i lične podatke, i da upadnu i na naloge svojih žrtava na društvenim mrežama.

Da bi to uradili, hakeri su pribegli tehnici nazvanoj „SIM swapping“ koja se sastoji u tome da se šifra SIM kartice koja je u telefonu zameni šifrom druge kartice kojom upravljaju kradljivci koji tako preuzimaju sve podatke iz telefona.

Time se eksploatiše slabost sistema mobilne telefonije u kojem se zamena šifre SIM kartice koristi kada neko izgubi telefon, ili kada prebacuje uslugu na neki drugi, a želi da zadrži sve podatke sa starog.

Pri tom je nužno da se haker dokopa osnovnih podataka o svojoj žrtvi i pomoću njih ubedi operatera mobilne telefonije da je on vlasnik broja kojem menja SIM šifru. Nije isključena ni saradnja nekog od službenika kompanije mobilne telefonije s prevarantima koji, pošto preuzmu kontrolu nad aparatima i nalozima upisanim u njih, dolaze do novca svojih žrtava.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.