Hakeri objavili baze podataka: Procurele informacije sa više od 47.000 naloga u Hrvatskoj

0
Profimedia

Više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno u Hrvatskoj, u jednom od najvećih slučajeva curenja informacija u istoriji, objavio je CARNET-ov Nacionalni CERT, nacionalno telo za prevenciju i zaštitu od računarskog ugrožavanja sigurnosti javnih informacijskih sistema, prenosi Jutarnji list.

Policija je saopštila da pretpostavljaju da kolekcija baza potiče s privatnog hakerskog foruma “Cit0Day.in”, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa e-pošte i lozinki u obliku čistog teksta.

Kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna i mogla je slobodno da se preuzme za svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj, kao i da počne da se deli putem privatnih Telegram i Diskord kanala.

Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

“Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti”, saopštio je CERT.

Otkriveni podaci 47.000 korisničkih naloga iz Hrvatske

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih naloga čija se imena domena završava na “.hr”, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

“Napadači, koristeći izložene korisničke podatke, mogu izvoditi nove napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a. Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitaciji s uputstvom kako zaštititi svoj korisnički račun”, naveli su iz CERT-a.

Upozorenje o curenju podataka je poslao i MUP.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500