“Hajde da se ne lažemo, bila je to jedna od najlepših zemalja na svetu. Sada živim u banana republici…”: Minja Bogavac o Jugoslaviji

5
Foto: Printscreen Nova S

Književnica i dramaturškinja Milena Minja Bogavac izjavila je danas, povodom 40. godišnjice od smrti predsednika Socijalističke Federativna Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, da to što Jugoslavija nije uspela, “govori više o nama nego o njoj”.

“Zaljubljena sam u taj pilot-projekat od države. To što projekat nije uspeo, više govori o nama, nego o projektu, kao takvom”, kazala je Minja Bogavac za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodala je da je rodjena u SFRJ i da joj to niko ne može oduzeti i navela da veruje da Jugoslavija postoji dok god postoji neko ko je se seća.

Minja Bogavac je rekla da je fascinirana jugoslovenskom trobojkom sa zvezdom petokrakom u sredini, koju je kao dete uvek crtala.

“Zastava Srbije mi je konfuzna: ima krunu, a Srbija nije monarija. Sem toga: ne razumem zašto bi neka država na zastavi imala kitnjasti simbol koji je praktično nemoguće kopirati, ako nisi ekstremno dobar crtač… Sa Jugoslavijom nije bilo tako i ja sam, kao dete, uživala da crtram našu zastavu, gde god sam mogla”, navela je Minja Bogavac.

Prema njenim rečima, Jugoslavija je imala Istru, Đerdap, Boku, Beograd, Alpe, Zagreb, Plitvice, Sarajevo, Ohrid, Mostar, Uvac, Skoplje, Gračanicu, Postojinsku jamu, Lepenski vir, Vojvodinu, Slavoniju, Ljubljanu, Drinu, Visoke Dečane, toliko prelepog Mediteranskog mora, tolika ostrva i toliki Dunav.

“Hajde da se ne lažemo: bila je to jedna od najlepših zemalja na svetu! Kad tome dodamo da je bila nadnacionalna, nesvrstana i s leve strane, to je zapravo bila najbolja zemlja na svetu. I sada, kada je više nema, razumem da je bila utopijski dobra i ispred svog vremena, ali – za mene kao stanovnici jedne banana republike, važno je da znam da je nekada postojala”, kazala je Minja Bogavac.

(Beta)

5 KOMENTARA

  1. Čitam, komentarišu sve veliki Srbi koji su uživali u blagostanju pod srpskim vladarima Miloševićem, Tadićem, Vučićem i ostalim gromadama koji su nesebično sve davali od sebe da Srbija bude velika i moćna, a njeni građani ponosni i sretni žive u blagostanju i izobilju. Svaka čast, građani Srbije, jer ste vi mudro birali svoje srpske vođe, zato sad ovako lijepo živite. Kako jedan Joža iz Kumrovca kom su najveći vladari onog doba došli na sahranu, može da se mjeri sa tim velikanima. Kako jedna Jugoslavija, koja je izula ljude iz opanaka i direkt ih gurnula u Fiću, može da se mjeri sa ovima danas. Ono što su nekad u Jugi napravili, ovi danas ne umiju ni da okreče, a kamoli sami nešto naprave.

  2. Zapanjujuce los pokusaj spinovanja u korist titoizma i jednoumlja. Kao srbin imam puno razumevanja za hrvatsko gadjenje nad Jugoslavijom. SVI smo bili na gubitku. Komunisti su na kraju uprskali i ono od cega su izvlacili korist, draze im je bilo da spale Yu nakon pada berlinskog zida nego da odgovaraju za svoje zlocine. I obavestite brain-dead Minju da ju Jugoslavija postojala i pre tita.

  3. Ostavite Srbiju više na miru, pogrešna adresa . A inače idi pa živi u državi tipa Crne Gore, Slovenije, Makedonije…. prave gigant države i prave adrese.

  4. Komunisti su vam isprali mozgove. Živeli ste u eksperiment-drzavi nalik današnjoj Severnoj Koreji.

  5. А којима то “нама” говори тај неуспели пројекат ? При чему, пре таквог порвршног погледа, треба имати у виду колико је та петокрака унесрећила људи.

Comments are closed.