Guglova nova mašina: Veštačka inteligencija bolje detektuje rak dojke od mamografije i radiologa

1
Foto: Profimedia

Kompanija Gugl razvila je veštačku inteligenciju, sistem koji može da otkrije rak dojke u mnogo ranijoj fazi nego što to mogu doktori, piše CNN.

Veštačka inteligencija razvijena je saradnjom tenološkog giganta i istraživača, a studija koja je testirala preciznost sistema objavljena je u časopisu Nature.

U istraživanju su upoređivali dijagnoze koje je davao tim radiologa i dijagnoze koje je davao računar, i uočeno je da je kompjuter preciznije identifikovao lažne simptome, dok su im rezultati u uočavanju indikacija raka dojke skoro isti.

S ovakvim rezultatom naučnici se nadaju da bi slična tehnologija mogla da bude iskorišćena za unapređenje detekcije raka dojke i ostalih bolesti. Ovo je samo poslednje u nizu istraživanja koja sugerišu da bi ubacivanje veštačke inteligencije u proces dijagnostike bolesti moglo dramatično da promeni medicinu.

Prema podacima kojima raspolaže Američko društvo za prevenciju raka, radiolozi tokom mamografije kod 20 odsto pacijenta propuste da dijagnostikuju karcinom, a polovina žena koja redovno obavlja mamografiju tokom deset godina u jednom trenutku dobije netačne rezultate.

Analiza rezultata je pokazala da je računar 5,7 posto bolji od američkih i 1,2 posto od britanskih radiologa u izbegavanju netačnih pozitivnih dijagnoza karcinoma. Isto tako smanjuje i broj pogrešno postavljenih negativnih dijagnoza za 9,4 posto kod grupe mamografija iz SAD-a i 2,7 odsto kod grupe koja je stacionirana u Velikoj Britaniji.

Ove razlike u dijagnozama u SAD-u i Velikoj Britaniji dodatno reflektuju i način postavljanja dijagnoze pošto se mamografija u SAD-u radi jednom u dve godine i rezultate očitava jedan radiolog, dok se u Velikoj Britaniji radi jednom u tri godine, ali dijagnozu postavljaju dva doktora, a u slučaju njihovog neslaganja konsultuje se i treći radiolog.

Ovakva metoda, s veštačkom inteligencijom, ima potencijal pošto prelazi ljudsku sposobnost uočavanja malih, suptilnih znakova koje ljudski mozak i oko nisu sposobni da sagledaju.

Istraživanje ima i određenih ograničenja. Većina testova rađena je uz upotrebu istu vrstu opreme, a kod grupe iz SAD-a dosta pacijentkinja je već imalo dijagnostikovan rak dojke.

1 KOMENTAR

Comments are closed.