Gucati pred sudijom u Hagu tražio oslobađanje uz jemstvo od 1.000 evra: Tužioci tvrde da je “pritvor neophodan”

0
(Beta/AP Photo/Visar Kryeziu)

(Beta) – Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati, osumnjičen za zastrašivanje svedoka na Kosovu i Metohiji, zatražio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da bude pušten na privremenu slobodu uz jemstvo.

Tužioci su se suprotstavili tom zahtevu, tvrdeći da postoji rizik da bi Gucati, kao je ranije najavljivao, ponovio krivično delo ili pokušao da pobegne.

Zastupnica optužbe najavila je da će optužnica protiv Gucatija i saoptuženog Nasima Haradinaja biti podignuta u roku od 30 dana.

Rekla je i da tužilaštvo “prikuplja izjave svedoka koji su se osetili zastrašenim”.

Branilac Džonatan Ris rekao je, tokom zasedanja, da odbrana osporava zakonitost naloga za hapšenje i prebacivanje Gucatija u Hag, o čemu je sudu predao četiri podneska.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju rekao je da će o zahtevima odbrane odlučiti kada se o njima pismeno izjasne tužioci.

Gucati i Haradinaj su osumnjičeni za “krivična dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova”.

Gucati je, preko branioca Risa, za puštanje na privremenu slobodu ponudio “jemstvo od 1.000 evra”, tvrdeći da ne postoji rizik od njegovog bekstva, zato što na Kosovu ima mnogobrojnu porodicu i zbog medicinskih problema s kojim se suočava.

Tužioci su odgovorili da je pritvor Gucatija “neophodan”, podsećajući da je osumnjičeni do hapšenja izjavljivao da će i dalje objavljivati poverljive sudske materijale, što je prethodno i činio.

S tim “obrascem protivzakonitog ponašanja”, po tužiocima, Gucati je “prestao samo zato što je uhapšen”.

Udruženje veterana OVK danas je dobilo i pismeni nalog suda da ne objavljuje bilo kakve materijale vezane za rad suda u Hagu, kazala je tužiteljka.

Gucatija (53) i potpredsednika tog udruženja Haradinaja (57) su 25. septembra uhapsile snage Euleksa u Prištini.

Tužilaštvo u Hagu tereti Gucatija i Haradinaja da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka “izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti”.

U nalogu za hapšenje, objavljenom na sajtu suda, piše da su Gucati i Haradinaj na konferencijama za štampu u Prištini “distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od… Tužilaštva” ili istražne radne grupe koja mu je prethodila.

U nalogu za hapšenje koji je potpisao francuski sudija Giju, piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu – održane 7., 16. i 22. septembra – medijima učinili dostupne “poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva”.

Haradinaj je pritom “pomenuo imena nekih (potencijalnih) svedoka i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima”, a Gucati ga nije sprečio.

“Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu”, piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj osumnjičeni su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu “odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima”.

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su “prekršili tajnost postupka”.