Grupa za konceptualnu politiku: Ne izlazite na proteste, nasilje je režirano

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada pozvala je danas građane Srbije da ne izlaze na proteste i ne izlažu se riziku oboljevanja od kovida-19 i ocenila da je sinoć u Beogradu na delu bilo “izazivanje nasilja i režirani obračuni sa policijom”.

“Sinoć smo u Beogradu mogli videti kako nam i proteste mogu oduzeti, zloupotrebiti ih i usmeriti protiv nas samih. Nasilje koje je izbilo nije u režiji niti u izvođenju građana koji su se spontano okupili da izraze svoje nepristajanje na laži kojima smo držani u stanju straha tokom pandemije, a potom i u lažnoj nadi da je virus pobeđen”, naveli su u saopštenju za javnost.

Grupa za konceptualnu politiku pozvala je građane na “nastavak bojkota u miru i na svim mestima života i rada na kojima će preuzeti odgovornost upravljanja i odlučivanja”.

“Organizujmo se u skladu sa situacijom koja je i zdravstveno i politički teška i neizvesna. Ne dozvolimo da nas dele i suprotstavljaju, ali ni da nama manipulišu. Sprovedimo mere koje sami donosimo, a one su izolacija, fizička distanca i solidarno organizovana radna obaveza kako bismo preživeli krizu sa najmanje posledica. Rizici nisu samo zdravstveni, već i politički i zato vas pozivamo da razgovarate, dogovarate se i slobodno predlažete jedni drugima šta je najbolje za vas u ovim okolnostima. Ne izlažimo se rizicima nasilja i bolesti, koja u ovakvim okolnostima nije isključivo infektivna i biološka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je neregularnost procedura izbora moguće dokazati i “zato ne smemo dozvoliti da nam nasiljem oduzmu priliku da u tome i uspemo”.

“Nasilje na protestima, a pogotovo u uslovima pandemije, može biti izgovor za uvođenje vanrednog stanja koje od početka krize nije imalo zdravstveno-bezbednosni smisao, već je isključivo služilo očuvanju vlasti koja je konačno počela da se sudara i sa stvarnošću”, ocenjuje se u saopštenju.

(Beta)