Greta Tunberg izgleda je malo slagala kad je rekla da za nju nema mesta u vozu: Nemačka železnica saopštila da je mala aktivistkinja putovala prvom klasom

0
Foto: Profimedia

Nakon što je švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg objavila fotografije kako sedi na podu navodno prepunog voza, oglasile su se Nemačke železnice, tzv. Dojče ban, saopštivši da je Greta imala mesto u prvoj klasi.

Nakon višemesečnog putovanja po svetu i borbe protiv klimatskih promena, Greta Tunberg je krenula kući vozom pošto avionom ne putuje već neko vreme zbog izduvnih gasova i doprinosa avioindustrije klimatskim promenama.

Greta je sa COP25 UN klimatske konferencije u Madridu putovala vozom nemačkih železnica u kojem se fotografisala kako sedi na podu voza, a na Tviteru je napisala da je, iako je voz prepun, srećna što napokon putuje kući.

Ubrzo je, međutim, usledio odgovor nemačkih železnica koje tvrde da Greta nije sedela na podu već da je putovala prvim razredom.

Najpre su joj se u jednom tvitu izvinili i napisali da rade na tome da ona bude prikladno smeštena, a potom je taj tvit obrisan, piše Gardijan, i Dojče ban je reagovao ofanzivnije.

“Drago nam je što si bila s nama u vozu ICE 74 ove subote. I to sa stopostotnom ekološkom električnom energijom”, napisao je Dojče ban, ali i dodao: “Bilo bi još lepše da si izvestila koliko je sposoban i ljubazan bio naš tim koji se brinuo za tebe i tvoje sedište u prvom razredu.”

“Naš voz iz Bazela je bio isključen iz saobraćaja. Zato smo sedeli na podu dva različita voza. Nakon Getingena, dobila sam mesto. Uopšte nije problem, naravno, niti sam rekla da jeste. Gužva u vozovima je dobar znak jer to znači da je veća potražnja za železnicom”, odogovorila je Greta na komentar nemačke železnice.

Iako je Dojče ban potvrdio da je Greta putovala prvom klasom od Kasela do Hambruga, Greta je odgovorila da je mesto dobila tek posle Getingena, četiri sata pošto je voz krenuo.