Grenel sutra u poseti Prištini proverava napredak sprovođenja potpisanih najava iz Vašingtona: Američka delegacija planira i dolazak u Beograd

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

(Beta) – Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, stiže sutra na na KiM zajedno sa još 13 američkih zvaničnika, javlja Gazeta ekspres a prenosi KoSSev. 

Izvori prištinskog medija nagoveštavaju da je njegova poseta usmerena na proveru napretka u sprovođenju najava iz dokumenata potpisanih 4. septembra u Beloj kući, o “ekonomskoj normalizaciji” odnosa Beograda i Prištine.

Grenel će na u Prištinu doći sa još 13 američkih zvaničnika koji će predstaviti “projekte za Kosovo i region u okviru tog dokumenta”.

Beograd i Priština su 4. septembra potpisali dokumenta, u medijima često tumačena kao istorijska, zbog toga što se veruje da otvaraju put za normalizaciju ekonomskih odnosa i za investicije.

Nekoliko beogradskih medija objavilo je, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Grenel odmah sledećeg dana, u utorak 22. septembra, posetiti i Beograd.

Navodi se da glavna tema te posete biti otvaranje kancelarije nove američke Medjunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji.

“Teme razgovora tokom Grenelove posete (Beogradu) biće i ostale tačke sporazuma iz Vašingtona što pre pokrenti i sprovesti”, navodi neimenovani izvor i Blica i Kurira.

Američka državna delegacija u poseti…

Zajedno sa Grenelom, državna delegacija SAD koju predvodi izvršni direktor Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC), Adam Beler posetiće od 20. do 25. septembra, pored Beograda i Prištine, Grčku i Izrael u cilju unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, objavilla je danas DFC u Vašingtonu.

Pored Grenela i Beleroa u poseti su i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glck, predsednica Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi zvaničnici američkih resora za energetiku i trgovinu.

Delegacija će u gradovima koje će posetiti održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora, najavljeno je u Vašingtonu.

To putovanje je “nastavak istorijskog Abrahamovog sporazuma” Izraela, Ujedinjenih Kraljevina i Bahreina i “sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova”, piše u saopštenju.

DFC, američka razvojna banka, “olakšava investicije privatnom sektoru i nudi principijelno finansiranje kao alternativu autoritarnim režimima”, objašnjava se u tekstu.

DFC blisko sarađuje sa USAID-om, EKSIM-om i drugim državnim službama SAD “da bi promovisala razvoj i doprinela spoljnoj politici SAD putem svojih sredstava za finansiranje”.

Delegacija će na Balkanu i u Izraelu “unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost nabavki i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu”, kaže se u tekstu.

“DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu”, piše u najavi u kojoj se zaključuje da su “DFC i EKSIM nedavno potpisale Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata navedenih u sporazumima od 4. septembra”.