Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen, ima opasnu retoriku za američkog saveznika

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je danas pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.

Grenel, izaslanik doskorašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa naveo je na Tviteru da je Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje, u konkretnim situacijama bio protiv četiri bivša američka predsednika, Bila Klintona, Džordža Buša, Baraka Obame i Trampa, uz ocenu da će se suprotstaviti i novom šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu.

“Aljbin Kurti je bio protiv Bila Klintona u Rambujeu. Kurti je bio protiv Džordža Buša u Beču. Kurti je bio protiv Baraka Obame i (tada potpredsednika SAD) Džozefa Bajdena po pitanju demarkacije. Kurti je bio protiv Donalda Trampa po pitanju normalizacije ekonomskih odnosa (sa Srbijom). Ponovo će biti protiv Džozefa Bajdena. Kurti je konstantno protiv Amerike”, napisao je Grenel.

Grenel je nešto kasnije na Tviteru kritikovao Kurtija i zbog njegovog odnosa prema Izraelu.

“Aljbin Kurti i njegova stranka Samoopredeljenje veruju da je država Izrael izgradjena na zločinima. I kaže da SAD i Velika Britanija podržavaju taj zločin. Ovo je opasna retorika za američkog saveznika”, naveo je Grenel.

Grenel je u toj poruci označio (tagovao) Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, kako bi on video tu objavu.