Grčka neonacistička partija Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom: Osuđeni za teška krivična dela, uključujući i jedno ubistvo

0
(Beta/AP Photo/Yorgos Karahalis)

(Beta) – Sud u Atini presudio je danas da je grčka partija neonacističke ideologije, “Zlatna zora” zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihaloljakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su teška krivična dela, uz jedno ubistvo, koje su počinili njeni članovi, bila deo političkog plana.

Presuda koju mnogi nazivaju istorijskom, dočekana je aplauzom i u sudnici i među oko 15.000 ljudi koji su se danas na poziv antifašističkih grupa, sindikata i levičarskih partija, okupili ispred zgrade Apelacionog suda u Atini.

Oko suda je bilo 2.000 policajaca, a hiljade demonstranata skandirale su tražeći dugačke zatvorske kazne i noseći transparente “Strah neće prevladati” i “Nacisti u zatvor”.

Demonstranti su bacali “molotovljeve koktele”, posle čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

Šef stranke, Mihaloljakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju, prenela je agencija Frans pres.

Kazne osuđenim pripadnicima “Zlatne zore” nisu još izrečene, a Mihaloljakosu i drugim liderima preti kazna zatvora od pet do 15 godina.

Mihaloljakos je bio jedan od ukupno 68 saoptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihaloljakisom izabrani u parlament na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. “Zlatna zora” je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta u parlamentu.

Istraga i suđenje su uticali da postepeno veliki deo rukovodstva i običnih članova napusti “Zlatnu zoru” koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta posle ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša “Zlatne zore”. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su se u pritvoru od septembra 2013.

Ubica, bivši kamiondžija Jorgos Rupakis, priznao je zločin, i njemu preti doživotni zatvor.

To ubistvo je izazvalo veliko ogorčenje javnosti i glasne optužbe da je “Zlatna zora” paravojna organizacija koja, s blagoslovom stranačkog vrha i to u vreme vladavine levičarske stranke SIRIZA, kao taktiku koristi premlaćivanje protivnika, pretnje i ubistva.

Kvalifikacijiom da je “Zlatna zora” zločinačko udruženje, sud je stao na stanovište da je iza ubistava koje su počinili članovi Zlatne zore postojao politički plan partijskog rukovodstva.

Bivši grčki premijer i lider SIRIZE, Aleksis Cipras, ocenio je da je “Zlatnoj zori mesto na smetlištu istorije”, a liderka grčkih socijalista Fotina Fofi Genimata rekla je: “U našim životima nema mesta za fašizam. Otarasićemo se neonacista”.

Predsednica Grčke Republike, Katerina Sakelaropulu, takođe je čestitala sudu zbog današnje “istorijske” presude koja “povtrđuje da će demokratija i njene institucije uvek pobediti” kada neko “pokuša da ih ugrozi”.