(Beta) – Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres magnitude 3,8 po Rihteru koji je jutros zatresao Baniju pričinio novu materijalnu štetu, ali da nije bilo povređenih.

„Potres je pokazao svoju moć i sve što je preostalo u gradu, što ima za pasti, osetilo se i čulo. Čuli su se crepovi i ostaci crepova i građa koji su padali po ulicama sa kuća“, rekao je danas Dumbović u emisiji „Hrvatski radio za Banovinu“.

On je naveo da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno mnogo kuća.

Područje centralne Hrvatske neprestalno podrhtava od razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio to područje, a prethodio mu je dan ranije potres magitude 5,0 po Rihteru.

Poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, ali i na zagrebačkom području.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jutros u 5.44 zabeležen novi jači potres magnitude 3,8 prema Rihteru, sa epicentrom deset kilometara severoistočno od Gline, kod Glinske Poljane. Podrhtavanje se osetilo i u Zagrebu.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je danas u Saboru da je posle razornog zemljotresa 29. decembra u Baniji prijavljena šteta na 45.000 objekata.

Prema njegovim rečima, od prvog dana se radi na stambenom zbrinjavanju ljudi, pa se tako u kolektivnom smeštaju nalazi oko 400 osoba, u stanovima i kućama koje je na raspolaganje stavila država 114 osoba, dok je na terenu postavljeno 500 mobilnih jedinica, s tim da se ne zna tačan broj dostavljenih preko privatnih donacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.