Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je u javnost pustio poseban video spot, kojim se skupljaju donacije za pomoć Petrinji, a račun je grada Petrinje, a ne vlade.

On upozorava da novac s vladinog donatorskog računa, kao i računa Crvenog krsta, treba biti podeljen i gradovima na pogođenom području. Kako je rekao, dokaže li se, pak, da je posleratna obnova Banovine bila kriminalna, Dumbović najavljuje tužbu protiv države.

Iako je područje Banovine obnavljano nakon rata, pojedini objekti urušeni su u razornom potresu.

„Ovaj potres je otkrio dosta toga, puno toga je isplivalo, dao je poruku upozorenja da nije običan potres koji će potresti jednom i otići, nema ga . Kad sam vidie šta sve treba uraditi i ispitati kroz službe u našoj obnovi, osetio sam tugu u razgovorima. Je li moguće da su postojali ljudi koji su odradili nešto da bi to danas-sutra bilo na štetu čoveka u jednoj obnovi, u jednom entuzijazmu povratka posle Oluje u Petrinju. Imali smo ljude koji nisu prezali ni od čega da u jednoj obnovi dođu do novca, a iza svega toga je čak stajala struka. I danas neki pojedinci kažu da je struka bila više plaćena da bi onda bilo bolje“, rekao je Dumbović i poručio:

„Ne kažem da je to kriminalno, to treba dokazati. Ako bude bilo dokazano, onda će grad Petrinja prvi tužiti državu“.

Uporedio je stanje na terenu danas i u prvim danima, navodeći da se na početku improvizovalo.

“U prvih par dana imali smo vreme improvizacije, vreme u kome ni sami nismo znali gde se nalazimo. To je bio jedan šok, gde smo bili suočeni sa snažnim potresima. Prva faza bila je borba za svakog čoveka, kako zbrinuti čoveka u toj hladnoći i nevremenu, kako savladati emocije i odrediti prioritete. Kad pogledam da je i sama država u roku od sat vremena bila tu, nema prigovora. Ovo sve ostalo smo improvizovali kako smo mogli, jer su svi, ali baš svi, hteli da pomognu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je Dumbović.

Dumbović je naveo da je on izabran voljom naroda da predstavlja građane Petrinje, te da stoga ne želi da neko drugi zna bolje prioritete u Petrinji.

“Ne bih voleo da sve ono što se događa u mom gradu da zna neko bolje i više prioriteta od mene. Svaka čast svima u toj vertikali, ali moraju znati, ako niko od njih manje-više u svom gradu nije demokratski pobedio i osvojio izbore, znači da ne bi trebalo marginalizovati  prioritete grada”, rekao je Dumbović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.