Gradonačelnik Beograda: “Ne možete sprečiti ljude da slave Novu godinu, današnji epidemiolozi ne mogu da primenjuju metode iz 19. i 20. veka…”

0
(BETAPHOTO/BEOINFO/MO)

Doktor Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, kaže da moramo voditi računa o koronavirusu, nositi maske i držati distancu, ali da moramo i funkcionisati jer epidemija jako dugo traje, pa se ne može toliko izdržati u lokdaunu.

Epidemija i novi soj koronavirusa su u celom svetu ponovo zaključali ljude. I u Srbiji brojevi zaraženih ponovo rastu. Doktor Radojičić ističe da je epidemiologija savremena nauka i da današnji epidemiolozi nisu epidemiolozi 19. i 20. veka. Smatra da je činjenica da više ne mogu da se primenjuju stare metode koje kažu da lokdaun treba da traje mesecima.

“To je nefunkcionalno. Srbija je imala skokove koji su se smirili pre nekoliko meseci i imamo jasnu informaciju da ovaj soj izaziva manje teške forme”, ističe Radojičić, a prenosi RTS.

Gradonačelnik Beograda je bio i u Ulici otvorenog srca, manifestaciji koja je održana nakon godinu dana pauze.  Ističe da je to nešto što se spontano desilo i što ne može da se zabrani.

“Ljudi su izašli, žele jedni druge da pozdrave, to je bilo nemoguće sprečiti, Pitanje je bilo naći formu da to bude organizovano. Tako smo i radili, za samu novogodišnju noć obezbedili smo sredstva za dezinfekciju, 50.000 maski, savete… Dali smo svoj maksimum oko toga, a svestan sam da ne možete sprečiti ljude da slave Novu godinu”, naglašava Radojičić.