Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale Povelju ženske solidarnosti

  0

  Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su 5. marta Povelju ženske solidarnosti kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji 21. veka.

  Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.
  „Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje među 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim“, poručila je ministarka Marija Obradović.

  Obradović je dodala da je ovo novi trenutak u istoriji, jer nikada u Srbiji nismo imali 22 gradonačelnice i predsednice opština. Ona je navela da je Ministarstvo danas, uz podršku UNDP-a, okupilo ove dame koje vode gradove i opštine sa ciljem da se upoznaju, ali i da shvate da imaju sestrinsku podršku i pozvala ih na povezivanje i razmenu iskustava.
  „Na vama je da razvijate kontakte, da razumete da imate sestru na 21 mestu koja može da pomogne, kao i 15 sestara koje su prvi put na ovakvoj funkciji, kao i da je MDULS vaša roditeljska kuća, čija su vrata otvorena i gde možemo da vam pomognemo i da vas podržimo“, poručila je Obradović.

  „UNDP je posvećen dostizanju rodne ravnopravnosti, a jedan od načina da se taj cilj ostvari je veći broj žena na rukovodećim pozicijama, kao i njihovo osnaživanje i umrežavanje. U partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, UNDP će pomoći rad Mreže gradonačelnica i predsednica opština, kroz nadgradnju njihovih znanja i veština i podršku komunikaciji među članicama. Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro, i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena. Verujemo da će im zajedničko delovanje, uzajamna podrška i razmena ideja i dobrih praksi pomoći da uspešno vode svoje gradove i opštine ka održivom društveno-ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta života građana i građanki i unapređenju rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama“, poručila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

  Cilj okupljanja bio je međusobno povezivanje i razmena iskustava žena koje su izabrane na funkcije gradonačelnica i predsednica opština, kojih je u Srbiji 22, kako bi se odredili dalji koraci u njihovoj međusobnoj saradnji, i precizirao vid podrške koji im je najpotrebniji da bi prevazišle izazove u svojim lokalnim sredinama.