“Građani Srbije koji su primili odličnu kinesku vakcinu ne treba da brinu oko putovanja, takva odluka bi bila suprotna najvažnijim evropskim vrednostima”: Vučić o kovid-pasošima i najavama iz EU

3

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da građani Srbije ne treba da brinu oko putovanja, i dodao da oni koji su primili kinesku vakcinu, treba da budu opušteni jer će im se obezbediti dozvole, prenose mediji izjavu iz Bahreina.

– Što se putovanja tiče građani Srbije da ne brinu, oni koji su primili odličnu kinesku vakcinu, lako ćemo izdavati testove.

Eventualna odluka EU da omogući ulazak jedino onima koji su primili vakcine zapadnih kompanija bila bi skandalozna, ali i odlična za Srbiju, naveo je Vučić.

Posle razgovora s kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al Kalifom, Vučić je televiziji Pink rekao da bi odluka EU o uvodjenju takvih kovid pasoša bila “suprotna najvažnijim evropskim vrednostima”.

“Računam da mi neće zameriti jer EU baštini slobodno mišljenje i da neću biti kažnjen ni ja ni Srbija. Pričali su o slobodi tržišta, sad kažu hajde da zaštitimo tržište, pričali su o slobodi kretanja, sada govore kako da je ograniče. A onda nešto još gore, gledaće kako da napakoste onima koji su se vakcinisali, ali ne uz njihovu dozvolu”, kazao je Vučić.

Naveo je da “ne veruje” da EU može da donese takvu odluku, ali da bi ona imala “odlične strane” za Srbiju.

“Uveren sam da niko u Evropi ne misli stvarno da donese takvu odluku, ali ako se to desi, reći ćemo ‘Hvala, razumeli smo šta mislite o regionu i o našoj zemlji’, a naša zemlja će brzinom munje da ide napred”, dodao je Vučić.

On je rekao da bi u slučaju uvodjenja kovid pasoša pitao EU kako će da prime mađarskog premijera (Viktora Orbana) koji je primio kinesku vakcinu.

“Ja ću da se vakcinišem kineskom vakcinom, posebno sad kad sam čuo da postoji mogućnost za takvu odluku, to onda znači da nema ništa od dijaloga sa Prištinom. Ubrzali su me, baš ću da primim kinesku vakcinu dan nakon što donesu takvu odluku”, kazao je Vučić.

Naveo je da bi Srbija u tom slučaju napravila laboratoriju za brze PCR testove i da bi izdavala rezultate za dva sata kako bi ljudi koji su primili kinesku vakcinu “mogli da idu gde god hoće po Evropi”.

“Srbija će biti otvorena za sve, pozvaćemo 1,3 milijarde Kineza, oni neće moći da idu po Evropi, pozvaćemo 140 miliona Rusa, celu Latinsku Ameriku i celu Afriku, pa ceo Persijski zaliv, pa Tursku čiji gradjani takodje primaju kineske vakcine”, dodao je Vučić.

3 KOMENTARA

  1. Gradjanima preporucujem da provere antitela ako su primili kinesku vakcinu. Ja ih uopste nemam posle mesec dana od druge doze. UAE vec daju trecu dozu ludima koji nisu razvili antitela.

  2. O cemu AV prica? Odluka EU jos nije donesena, i, ako bude, odnosice se samo na gradjane EU! Sasvim je normalno da se izdavanje takvog dokumenta predvidi samo za vakcine koje su odobrene u EU, ne?

Comments are closed.