“Građani Crne Gore koji su išli na derbi Partizan – Zvezda su doneli virus…”

1
Foto: Profimedia

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KC CG) Jevto Eraković izjavio je da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrovani slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori uvezeni.

U Crnoj Gori je juče potvrđeno sedam novih slučajeva zaraženih koronavirusom, tako da je trenutno aktivno devet slučajeva.

Saopštio je da je, ukoliko se u obzir uzme neodgovorno ponašanje građana, sasvim očekivano to što se virus ponovo pojavio u Crnoj Gori.

Eraković je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da očekuje da će broj novozaraženih narednih dana biti još veći.

“Sigurno da je bilo očekivano da ćemo dobiti virus, da će se importovati novi slučajevi. Da li smo očekivali u ovom broju i na ovaj način pa, ako posmatramo ponašanje određenih neodgovornih pojedinaca i grupa, onda je možda ovo bilo očekivano. Koliko će ih još biti, sigurno još veći broj u narednih danima”, rekao je Eraković.

On je naveo da su sinoć hospitalizovali još dva pacijenta, tako da je u ovom trenutku, na liječenju, u KCCG troje pacijenata.

“Pratimo njihovo stanje, dvoje pacijenata koje smo sinoć primili nas upozorava da budemo oprezni. Oni su sa ozbiljnom kliničkom slikom. Ovo je upozoravajuće, da sva upozorenja od Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) moraju da se poštuju, da se moramo maksimalno posvetiti svom i zdravlju svih građana”, rekao je Eraković, navodeći da sigurnošću mogu da tvrde da su svi slučajevi importovani.

On je rekao da je Crna Gora odgovorno pristupila zaštiti zdravlja svojih građana, zbog čega i nije dozvoljeno otvoranje granica sa Srbijom.

“Ne želimo da se bavimo epidemiološkom situacijom bilo koje države, ali to prelivanje je lako i lagano”, rekao je Eraković.

On je pojasnio da je jasno da je odlazak crnogorskih građana na fudbalski derbi Partizan-Zvezda koji je igran u Beogradu doveo do ove situacije.

“U Italiji je sve nastupilo poslije utakmice u Milanu, ali sva je sreća što je virus u ovom trenutku manjeg potencijala”, rekao je Eraković.

Govoreći o broju onih koji su se vratili u Crnu Goru nakon utakmice, Eraković je ocenio da je stvar nadležnih organa da ispitaju ko je bio, kako i na koji način.

“Svako od njih da je regularno došao u Crnu Goru morao bi biti u karantinu ili samoizolaciji. Prema tome, to pokazuje da država ima odgovoran odnos i ne dozvoljava da neko ko može da naruši zdravlje svih nas može da slobodno šeta ili ulazi u Crnu Goru. Ako su informacije tačne, da je određeni broj naših građana boravio u Srbiji… Imam veliki broj nezvaničnih informacija koje to potvrđuju. Ovo govori koliko nam je potrebna lična odgovornost”, rekao je Eraković.

Veruje, kaže, da ne postoji nijedan ozbiljan epidemiolog koji je dao saglasnost za organizovanje masovnih okupljanja, a naročito utakmica”.

“Jasno je da struka tu ne igra glavnu ulogu”, dodao je on.

Trebalo bi, kaže, razmatrati kakva su kretanja ljudi koji su bili u Beogradu, kakva su bila njihova ponašanja tokom boravka u Crnoj Gori, da li su bili na nekim skupovima u Crnoj Gori.

Zavisno od toga razvijaće se dalja situacija u Crnoj Gori, naveo je Eraković, i dodao da će na sjednici NKT-a biti razmatran stav prema svakog zemlji iz okruženja pojedinačno.

“Nećemo se posebno baviti Srbijom. Jasno je kolika je opasnost od importovanja virusa, ne samo od Srbije, nego i od drugih država iz okruženja. I na Kosovu se situacija usložnjava. Moramo odgovoran stav imati i prema njima”, rekao je Eraković.

On je rekao  da je njegov lični stav da bi, već koliko je danas, svi morali koristiti maske u zatvorenim prostrijama, jer je situacija takva da ne znamo koliko se importovani virus proširio.

Crna Gora je 2. juna proglasila kraj epidemije, jer nije imala obolelih i 28 dana nije bilo nijednog novozaraženog.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.