“Govorili su da ne mogu da potrčim tri metra i dobacim loptu do gola, što je bilo tačno, ali…”: Fudbalska filozofija Saše Ilića

0

Broj 22 na leđima, gradske priče da mu je “duša u nosu” već u 22. minutu utakmice, ne baš preterano spretan i pažljiv u odbrani i beskrajno snalažljiv sa loptom. Kada već nije bio fizički perfekcionista, preostalo mu je da koristi mozak. Savršen pregled terena, znao je da iz nemoguće pozicije namesti šansu koju je nemoguće promašiti…

Legenda Partizana, igrač koji je ostvario najviše nastupa za “crno-bele” i jedna od poslednjih pravih “desetki” srpskog fudbala.

Saša Ilić sada svoje igračko iskustvo i znanje prenosi budućim reprezentativcima u mlađim selekcijama “Orlova”, a u intervjuu za Mozzart sport, na svoj 43. rođendan, govorio je o svom, pomalo romantičnom, viđenju fudbala.

Kao i svi “ljudi u godinama” Ilić je primetio značajne razlike između svoje generacije i mlađih generacija, za koje kaže da su deo biznisa i da ih zbog toga ne krivi.

“Nekad se u mlađim kategorijama najviše radilo sa najboljim igračima. Treneri su ih „maltretirali“. Sad je najboljima dozvoljeno da rade šta hoće, na uštrb rezultata. Od takvih nema koristi u prvom timu. Ako je neko bolji od mene, ima da radi 56.000 puta više. Pričaj mu: Ne valja, ne valja, ne valja. Neka stalno bude pod presijom, u takvom stanju biće spreman da uradi najbolje kad dođe njegovo vreme. Sad se traži rezultat, van svake logike“, smatra Ilić.

A onda je objasnio i šta je nekada značilo “dokazivanje”.

„Ranije su nam treneri mlađih kategorija u Partizanu, neposredno pred prekomandu među seniore, govorili da imamo samo dve obaveze: da trčimo više od svih i loptu predamo prvom do sebe. Iako ti podsvest sugeriše da si bolji, prirodno. Potrebno je da prođe vreme da bi osetio slobodu na terenu”, rekao je Ilić.

Često je bio kritikovan, pa i ponižavan.

“Dok sam igrao, govorili su mi da ne mogu da potrčim tri metra. Saglasan. Neću dobaciti loptu sa 16 metara do gola. I to je tačno, ali… Imam karakter. Neću da gubim. Naučen sam da me boli makar igrao karte, jamb, kamoli fudbal. Imam 43 godine, ne mogu da stojim, padam, vređaju me, ali ne odustajem“, dodao je Ilić.

On smatra da je pored istrajnosti, ključna “ljubav”…

“Fudbal moraš da voliš. Znaš šta je za nas predstavljala pojava mreže na Blatuši? Ranije nisi imao mogućnosti. Igraš do mraka, posle treninga se istuširaš, kapa na glavu, put pod noge. Danas deca jedva čekaju da se završi trening, bulje u telefon da bi ih neko zvao, planiraju gde će da jedu, piju, šetaju kuče… Samo, ne može igrač da se postane u kafiću, kao što je primetio legendarni Blagoje Paunović…“, rekao je Ilić.

Kao selektor igrača rođenih 2004. godine, imao je uvid u kvalitete budućih reprezentativaca.

„U očima te dece i dalje sam idol. Ne pričam im trenerski, već životno. Kažem im da bih voleo s njima da osvojim Prvenstvo sveta, što bi meni koristilo za biografiju, međutim, šta ako niko od tih momaka ne postane igrač? Draže bi mi bilo da neko, kad za dve godine dogura do prvog tima Partizana ili Crvene zvezde, kaže u društvu: Onaj nesretni Saša ne zna ništa, ali mi je pomogao da budem bolji. I to karakterno. Pojedinci kažu da se karakteri rađaju, ja smatram da se stvaraju. Jačanjem“, rekao je Ilić.

“Na prvom okupljanju sam ih pitao: Ima li neko ovde ko može sutra da stavi tri komada?“ Razmišljam, ako se javi kazaću mu: Izvoli, mili, samo reci šta se radi. Niko nije digao dva prsta“, rekao je Ilić.

Kada je reč o nekom ozbiljnijem projektu u srpskom fudbalu, pa i Partizanu, Ilić smatra da je potrebno strpljenje.

„Identitet se stvara. Najbolji primer je Salcburg. Uzeo ga ozbiljan privrednik, počeo pre 15 godina, ulagao, u početku se suočavao sa nezadovoljstvom navijača, menjao naziv kluba, dovodio stare i istrošene igrače da bi ga javnost prihvatila. Kad sam ja prešao iz Galate prosek godina Salcburga bio je 33. Danas je 21. Bile su i tad titule u Austriji, ali nije bilo uspeha u Evropi. Pogotovo nije bilo izlaznih transfera od kojih boli glava. To se zove strpljenje i sistemski rad. Gledaj gde su sad! Fabrika vrhunskih rezultata”, zaključio je Ilić u intervjuu za Mozzart sport.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!