Divac odavno nije bio ovako u centru pažnje, možda još od vremena kada znojio dresove NBA timova i reprezentacije. Mnogo toga dogodilo se poslednjih dana u životu čoveka koji živi košarku.

Prvo je primljen u Kuću slavnih, pa mu je produžen ugovor na mestu generalnog menadžera Sakramento Kingsa, pa je doneo odluku zbog koje je glavna meta medija koji prate košarku preko Atlantika – otpustio je trenera Dejva Jejgera.

I nije njemu nepoznat osećaj preokreta. Čitava njegova karijera generalnog menadžera prožeta je takvim okolnostima.

A sve je počelo trejdom Demarkusa Kazinsa.

https://twitter.com/15_DakP/status/1116373908083617794

Kazins je gomilao sjajne statističke podatke, dok su Kingsi kao tim stajali očajno. Izvan dvorane, Kazins je bio hvaljen zbog humanitarnog rada. U hali, on je bio noćna mora.

Loš brak je morao da bude prekinut, pošto je desetogodišnji haos koji je vladao oko Sakramenta upao Divcu pravo u krilo, kao bomba koja može da eksplodira u lice ili ostane neaktivirana.

Divac je trejdovao Kazinsa, a mediji su u naslovima presudili: bomba je eksplodirala.

Navijači su bili nezadovoljni, a kada bi Divčevo lice bilo prikazano na velikom ekranu u „Golden 1“ centru, čuli su se zvižduci. Nisu odzvanjali arenom, ali su bili dovoljno glasni da se čuju i da budu primećeni.

U medijima su dominirali „klikbejt“ naslovi nezadovoljstva i ubitačne instant analize.

Majkl Smit sa ESPN-a je poručio: „Vlade Divac je napravio više ‘flopova’ kao generalni menadžer nego kao igrač.“

Na sajtu Ringer je objavljeno: „Vlade Divac je GM verzija vožnje automobila koji nije osiguran.“

A onda je došla ova sezona. Kingsi su posle toliko godina ličili na ekipu koja je sve ostavljala budnima kako bi ispratili prenose utakmica – nije bilo igrača poput Krisa Vebera ili Majka Bibija, ali su tu bila dva Srbina, igralo se brzo i lepo.

Mladalačka košarka u svom punom sjaju. Američki mediji priznali su grešku načinjenu prema Divcu, a tokom jednog gostovanja na ESPN-u legendarni Trejsi MekGrejdi pohvalio je generalnog menadžera Sakramenta.

„Vlade je uradio sjajan posao. Moramo razmisliti o tome ko sve igra u Zapadnoj konferenciji – pričamo o Stefu Kariju, Lebronu Džejmsu, Kevin Durent, Džejms Harden. Najbolji igrači čitave lige igraju u jednoj konferenciji, a ti svoj tim učiniš kompetitivnim kroz draft, dovođenje slobodnih igrača, trejdove. Uradio je fenomenalan posao. Dieron Foks će biti Ol star igrač, Badi Hild je napredovao, Iman Šampert (u to vreme još u Kingsima) kao iskusan košarkaš je u svlačionici kao mentor. Zbog svega toga Divac zaslužuje veliki kredit“, rekao je MekGrejdi.

Bilo je to u januaru kada su se još uvek vodile rasprave o budućnosti Divca u fotelji generalnog menadžera. Kada je pre nekoliko dana postalo jasno da će na tom mestu biti još četiri godine, pojavili su se brojni komentari da je to urađeno kako bi Divac rešio probleme u vezi sa trenerom koji su ranije tokom sezone podelili menadžment.

Jedan deo manjinskih vlasnika je tada želeo da se treneru Dejvu Jejgeru produži ugovor. To što je informacija o tome procurela u javnost govori da u organizaciji vlada nesigurnost.

Ali, Divac nije bio nesiguran. Zamolio je da njemu bude prepuštena odluka kada će se razgovarati sa trenerom o produženju ugovora. Govorio je poslodavcima otovoreno, ali im je istovremeno dao do znanja koliko ih poštuje.

I kada je dobio priliku da on odluči, iskoristio je.

“Nakon što smo ocenili kompletnu sezonu odlučio sam da moramo da krenemo u drugom smeru kako bismo se popeli na viši nivo”, kazao je Divac, a prenose američki mediji. “U ime celog kluba zahvaljujem se Dejvu na doprinosu našem timu i želim mu sve najbolje”. 

Tako je trener koji je doneo 39 pobeda Sakramentu dobio otkaz.

I ponovo je tu veliki broj komentara i posprdnih objava na društvenim mrežama.

I ponovo je Divac onaj „stranac koji ne razume engleski baš najbolje“. I ponovo internetom kruži snimak kako Šekil O’Nil repuje da bi „Divac trebalo da se vrati tamo gde znaju da izgovore njegovo ime“.

Ako se nastavi pravilnost iz prošlosti, ponovo bi, kroz neko vreme, svi oni mogli da priznaju grešku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.