Gotovo dva miliona Izraelaca ostaje bez zelenih propusnica

0

 (Beta) – U Izraelu su danas stupila na snagu nova pravila za izdavanje takozvanih zelenih propusnica, pa će gotovo dva miliona Izraelca ostati bez njih jer nije primilo treću, buster dozu vakcine protiv kovida-19.

Počev od danas zelena propusnica će važiti šest meseci od poslednje doze vakcine, a to je promena koja će uticati na izmedju 1,7 i 1,9 miliona Izraelaca, javljaju izraelski mediji.

U isto vreme policija će pojačati kontrolu dokaza o vakcinisanju na mestima okupljanja i u gradovima sa visokom stopom infekcije.

Sve postojeće zelene propusnice više ne važe i Izraelci moraju da nabave nove preko veb-sajta Ministarstva zdravlja ili aplikacije koje su postale dostupne posle ponoći.

Na osnovu novih, prilično komplikovanih pravila oni koji su se oporavili od kovida-19 moraju da prime jednu dozu vakcine da bi dobili propusnicu.

Ta propusnica počinje da važi nedelju dana od primanja poslednje doze koja se traži i to u narednih pola godine.

To znači da je mogu dobiti oni koji su se oporavili kovida i oni koji su vakcinisani posle oporavka pre manje od šest meseci.

Oni koji su primili drugu dozu vakcine posle 3. oktobra dobiće propusnicu nedelju dana posle vakcinisanja Fajzerom i dve nedelje posle vakcinisanja Modernom.

Propusnicu će dobiti i deca ispod 12 godina koja pokažu negativan PCR test.

Takav dokument omogućava pristup mnogim javnim mestima i dogadjajima uključujući restorane i muzeje.

Privremena propusnica može da se dobije na osnovu negativnog testa na virus, koji se plaća sem u slučaju da osoba ne može da se vakciniše.

Izrael, prva zemlja koja je ponudila treću dozu, počela je takozvanu buster kampanju 1. avgusta, najpre za gradjane starije od 60 godina, a sada mogu da se imunizuju svi stariji od 12 godina koji su primili drugu dozu pre šest meseci.

Premijer Izrael Naftali Benet saopštio je sinoć da je “još rano za slavlje” uprkos znacima da najnoviji talas kovida-19 jenjava.

On je ocenio da je Izrael još uvek u “kritičnoj fazi” pošto se otvaraju škole i vrtići posle septembarskih verskih praznika i izmene propisa o karantinu, pa je pozvao da se vakcinišu svi koji to nisu učinili u potpunosti.

U petak je broj Izraelaca hospitalizovanih u teškom stanju pao na ispod 600 na 586, prvi put od 17. avgusta, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Medju njima je 422 nevakcinisanih, 108 je primilo dve doze, a 37 tri.

Pozitivnost testova je u četvrtak bila 3,81 odsto. Od početka pandemije u Izraelu je preminulo 7.766 ljudi.

Ministarstvo zdravlja je jutros naknadno javio da se važnost zelene propusnice produžava na tri dana zbog tehničkih teškoća iskrslih pri izdavanju novih dokumenata.

Na punktovima za vakcinciju povećan je broj onih koji žele da prime treću dozu pred stupanje na snagu novih pravila.