Gordana Kuić i Antonio Iturbe 5. juna u Institutu Servantes

0

Španski novinar i pisac Antonio Iturbe, autor romana „Bibliotekarka iz Aušvica“ razgovaraće sa poznatom srpskom književnicom Gordanom Kuić o jevrejsko-sefardskoj baštini u književnosti, na druženju sa publikom koje će biti održano u sredu, 5. juna u Institutu Servantes u Beogradu, sa početkom u 19 časova.

Romanom „Bibliotekarka iz Aušvica“ (2012) Iturbe je uspešno skrenuo pažnju svetske javnosti na iskustvo preživele zatvorenice iz Aušvica, Dite Kraus. 

Četrnaestogodišnja Dita jedna je od mnogih koju su nacisti zarobili u Aušvicu. Odvedena, zajedno sa roditeljima iz kvarta Terezin u Pragu, pokušava da se prilagodi užasnom životu u logoru. Kada je jevrejski vođa Fredi Hirš zamoli da preuzme brigu o osam dragocenih knjiga koje su zatvorenici uspeli da prokrijumčare pored stražara, ona pristaje na ovaj zadatak, postavši time bibliotekarka iz Aušvica. Iturbeov roman preveden je na više svetskih jezika, a srpskoj publici predstavlja ga izdavačka kuća Publik Praktikum.


Španski pisac će u Beogradu boraviti na poziv Instituta Servantes, gde će se na književnoj večeri susresti sa Gordanom Kuić, autorkom niza romana o ličnoj istoriji njene porodice sefardskog porekla.

Ovom prilikom posebna pažnja biće posvećena romanu „Miris kiše na Balkanu“ (Vulkan izdavaštvo) koji je stekao veliku popularnost širom Balkana. Priča o sudbini jedne sefardske porodice iz Sarajeva kroz vihore svetskih ratova pretočena je u televizijsku seriju i film, a objavljena je i u Španiji u izdanju izdavačke kuće Funambulista.

Razgovor dvoje autora moderiraće profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Vučina Simović, stručnjak za sefardske studije. Biće obezbeđen simultani prevod sa španskog na srpski, a nakon zvaničnog dela Antonio Iturbe i Gordana Kuić potpisivaće primerke knjige zainteresovanim posetiocima. Ulaz je slobodan.

Ovaj okrugli sto čini deo projekta nazvanog „Ruta Servantes: Sefardski Beograd“ kojim Institut Servantes nastoji da predstavi bogato sefardsko nasleđe srpske prestonice.