Goraždevac kod Peći: Navršeno 19 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece

0
EPA/LUCAS DOLEGA

(Beta) – U Goraždevcu kod Peći danas će biti služen pomen povodom ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u oružanom napadu na reci Bistrici pre 19 godina.

Pre 19 godina, 13. avgusta 2003. godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko 80 dece iz Goraždevca, dok su se kupala na Pećkoj Bistrici, nadomak sela.

Smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Za taj zločin još uvek niko nije odgovarao, a EULEKS je i zvanično prekinuo istragu.

Pomen stradalima Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice služiće vikarni episkop novobrdski Ilarion.

“Zločin u kome je život izgubilo dvoje, a ranjeno čestvoro dece ostavio je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine u Metohiji. Mnoge porodice s decom su se nakon ovog zločina odselile”, prenosi Radio Goraždevac.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje stotinak dece, što je dve trećine manje nego pre 19 godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku godišnje rađa desetak beba.

Navodi se da mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.