Goran Gajić o uspehu serije “Vratiće se rode”: “Volimo bajke o iskrenom prijateljstvu, iako nas život stalno demantuje. Verujemo u bajke, a živimo izdaje…”

0
Foto: Promo

Goran Gajić se pojavljuje u nekom, glupo nazvanom, umetničkom životu bivše Jugoslavije kao gimnazijalac. U slavnom listu Polet imao je značajne tekstove o muzici i na neki način promovisao beogradski novi talas u Hrvatskoj. Imao je i svoj bend. To su neki sami počeci.

Posle muzike i novinarstva, ušao je u film, završio režiju i već krajem osamdesetih učestvovao u stvaranju kultnog dela jugoslovenske kinematografije “Kako je propao rokenrol”. Bili su tih godina i spotovi, pa i film o grupi Lajbah “Pobeda pod suncem”. S početkom rata postaje, uz svoju ženu Miru Furlan, jedna od prvih žrtava raspada Jugoslavije. Ovaj par biva targetiran i napadan u neviđenoj ratnohuškačkoj kampanji i na neki način postaju Romeo i Julija raspada SFRJ. Napuštaju zemlju i odlaze u Ameriku gde nastavljaju karijeru. Goran Gajić u SAD režira nekoliko epizoda čuvene američke TV serije “Oz” u kojoj glumi Edi Falko – slavna Karmela Soprano u “Porodici Soprano”.

Na poziv Dragana Bjelogrlića tokom 2007. i 2008. dolazi u Srbiju i režira sada već kultnu TV seriju “Vratiće se rode”. Ovih dana gledamo u produkciji Telekoma Srbija i Monte Royal Pictures, na kanalu Superstar TV seriju “Dug moru” koju je režirao i koja je povod ovog intervjua.

“Vjerovao sam u ‘Vratiće se rode’, vjerujem u ‘Dug moru’. Vjerujem u većinu stvari koje sam radio i koje radim. Region, i njegovi stanovnici regionari, a i ja, volimo bajke o iskrenom prijateljstvu kao što su ‘Rode’, iako nas život stalno demantuje. Na svim nivoima. Vjerujemo u bajke, a živimo izdaje. Tješim se činjenicom da stvari koje sam uspio snimiti imaju duže trajanje, da dobro stare, da ostaju u glavama i srcima duže od ostalih.

Govoreći o aktuelnoj seriji “Dug moru”, Gajić je rekao da ga je tom projektu privukla njegova otvorenost, ranjivost, nesavršenost i potencijal.

“Projekat je bio u fazi u kojoj je bilo izvesno da će se realizovati, a paralelno je bilo moguće oblikovati ga i usmjeriti u pravom smjeru. Projektu su me takođe privukle lokacije. Volim snimati u Beogradu, a u Crnoj Gori nisam nikad radio. Kad sam putovao tamo, uvijek me je uspješno fascinirala i sad kad sam upoznao malo bolje mali dio Crne Gore, vidio sam da je još ljepša, još filmičnija i još interesantnija nego što sam zamišljao i mogao pretpostaviti. A i nekako sam se osjećao dužan da što više vremena provodim na moru”, ispričao je Goran Gajić.

CEO INTERVJU PROČITAJTE U AKTUELNOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE NA SVIM KIOSCIMA I DOSTUPAN U DIGITALNOJ VERZIJI NA NOVINARNICA.NET