Goran Bogdan nominovan za evropskog Oskara

0
Foto: Nebojša Babić

Glumac Goran Bogdan nominovan je za evropskog Oskara za ulogu u filmu „Otac“ Srdana Golubovića.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Za svoju ulogu Goran Bogdan je nagrađen na ovogodišinjem FEST-u, gde je film osvojio i nagradu FEDEORA, a nakon toga na Pulskom filmskom festivalu ovenčan je Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje. U Puli “Otac” je osvojio i nagradu publike Zlatna vrata i to kao prvi film sa prosečnom ocenom 5.0 u istoriji Festivala.

– Velika mi je čast i neizmerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Srećan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osetljivoj temi. Od prvih proba s rediteljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nežnim temama, kao što je očinstvo i borba čoveka za pronalaženjem u ovom svetu. Danas kada smo svi pomalo “Otac” nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vest ulepšala ovo ludo vreme. Iz dubine srca sam zahvalan – izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Dobitnici Evropskih filmskih nagrada biće poznati 12. novembra kada će se putem video-prenosa uživo iz sedišta EFA-e u Berlinu održati 33. dodela Evropskih filmskih nagrada.