GoPRO Serbian Payroll je prva aplikacija za plate na AppSource-u da je došla iz našeg regiona i da je prilagođena obračunu po zakonima Srbije

Novi koncepti dostupnosti softvera u virtualnim prodavnicama nisu samo specijalnost aplikacija za široku publiku. Microsoft ima takvu radnju za dodatke koji proširuju ili nadopunjuju njihova rešenja za poslovnu primenu. GoPro se aktivno uključio u ovaj način plasmana svog softvera.

Šta su i čemu služe Google Play, Apple Store i Microsoft Store svi znamo i odlazimo u neku od ovih “prodavnica” softvera da nabavimo aplikaciju koja nam je potrebna. U svetu Microsoftovog poslovnog softvera mesto za kupovinu zove se AppSource. Tu, na virtualnim policama su složeni proizvodi za razne namene koje dopunjuju mogućnosti na primer Dynamics 365 paketa poslovnog softvera, a proizvođači su brojne kompanije, partneri Microsofta, širom sveta. GoPro je tu objavio svoju aplikaciju za plate, tačnije najnoviju inkarnaciju koja je razvijena za Dynamics 365 Essential i Premium verzije ovog ERP-a. Treba reći da je to prva aplikacija za plate koja se pojavila na AppSorce-u a da je došla iz našeg regiona i da je prilagođena obračunu po zakonima Republike Srbije.

“Microsoft Dynamics 365 Business Central, kako ga zovemo danas, u osnovi je platforma na kojoj se grade poslovne aplikacije prema potrebama kompanije u kojoj će se koristiti. U startu od Microsofta se dobijaju osnova i poslovni procesi koji su, da tako kažemo, zajednički za ceo svet. Potom na scenu stupaju partneri, prvo sa takozvanom lokalizacijom, odnosno prilagođenjem softvera zakonskom okviru zemlje u kojoj će se koristiti, pa potom doradom poslovnih procesa specifičnim potrebama, pa sve do razvoja posebnih aplikacija koje se integrišu u celokupan sistem”, upoznaje nas Marija Šobotović-Božić koja je na čelu tima za razvoj GoPro aplikacije za obračun zarada.

Svetsko tržište

Do pre četiri godine, praktično do pojave Dynamics 365 Business Central-a, ceo ovaj proces je bio zatvoren u okvire relacija partnera i krajnjeg korisnika. Sada je Microsoft razvio takav model u kojem kroz AppSource te dodatne aplikacije izlaze na široko tržište i postaju dostupne svima kojima takav add-on treba. Naša sagovornica kaže da je GoPro rano prepoznao vrednosti koje donosi AppStore:

“Na osnovu nagomilanog iskustva iz prethodnih godina, kako u razvoju proširenja, tako i u modelovanju poslovnih procesa, brzo smo doneli odluku da za AppStore razvijemo nekoliko aplikacija, odnosno proširenja za Business Central. Jedan od njih je naš modul za obračun zarada koji je praktično jedan ceo deo NAV-a koji sam Microsoft nikada nije razvio za Srbiju. Jednostavno nismo dovoljno veliko tržište, a sam način obračuna je prilično složen i stoga je razvoj u tom delu prepušten partnerima.”

Sam put od ideje do pojave na AppSource-u nije lak. Postoji niz zahteva koje softver mora da ispuni kako bi se našao u ovoj virtualnoj prodavnici. Zamolili smo Mariju Šobotović-Božić da nam ukratko objasni o čemu se radi:

“Ceo programerski kod mora da bude napisan po određenim pravilima. To je od nas tražilo da ranije razvijenu aplikaciju za plate u potpunosti prilagodimo zahtevanom standardu. Zatim, tako smo mi radili, unutar kuće je prošao nekoliko nivoa kontrole kvaliteta. Kada je aplikacija na kraju dobila zeleno svetlo unutar GoPro-a, krenuli smo u sertifikaciju kod Microsofta. Kada uspešno prođete taj prvi korak, na red dolaze ljudi umesto mašina. Tim za validaciju rešenja koje je kandidat za AppSource, detaljno proučava dokumentaciju koju ste poslali, a koja je od vas tražena. Taj proces traje obično od tri do pet dana.”

Dostupno svima

Rekli smo ranije da je velika prednost AppSource-a što su na jednom mestu dostupni dodaci za Microsoftove poslovne aplikacije i da sve što tu pronađete ispunjava zadate standarde i pruža kvalitet kakav se traži. Pritom niste ograničeni ničim, ni partnerom koji vam je implementirao vaš ERP, niti zemljom u kojoj je razvijen softver. Jednostavnom pretragom brzo dolazite do skupa rešenja za vaš problem, vi ga odaberete i stupite u kontakt sa proizvođačem softvera, a samu instalaciju može da vam uradi proizvođač, neko od partnera u vašem okruženju, pa čak i sami to možete da uradite ukoliko posedujete neophodna znanja za to. U tom pogledu AppSource vas ničim ne ograničava.

GoPro je do sada na AppSource-u publikovao šest aplikacija za koje smatra da su korisne za široki krug korisnika. Tu, kako saznajemo, nije kraj. Kako je rad na razvoju aplikacija poput modula za obračun plata GoPro Payroll, doneo najviši nivo usaglašenosti sa Microsoftovim standardima, tako i dodaci koji se rade i razvijaju u GoPro-u su na samo jedan korak od publikovanja u ovoj prodavnici softvera za poslovnu primenu.

Petar Miljković, CEO GoPro, kaže da će sigurno nastaviti ovim putem jer GoPro želi da globalnom tržištu ponudi ono što se napravi u Srbiji, a da je ogromno znanje i iskustvo koje GoPro ima već našlo primenu širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.