Gojkovic-Bukarica: Kineska vakcina sprečava smrt od virusa kod 86,3% ljudi, pokazuje studija iz Čilea

  0
  Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

  Novo istraživanje koje su sprovelo više Univerziteta u vladinih instituta u Čileu na 10.5 miliona ljudi, pokazaloje da inaktivisana kineska vakcina protiv SARS-CoV-2 ima izuzetno visoku efikasnost, odnosno, da je efikasno sprečila simptomatski kovid, hospitalizaciju, boravak u jedinicama intenzivnog lečenja i smrtni ishod, izjavila je prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ova prospektivna kohortna studija je objavljena u najbolje rangiranom svetskom časopisu New England Journal of Medicine.

  „Kineska vakcina koja sadrži inaktivisan virus je još jednom dokazala svoju efikasnost, ovoga puta istraživanjem koje su sprovele kolege sa više čileanskih fakulteta i instituta, a podaci su uzeti iz elektronskog sistema Ministarstva zdravlja Čilea koje je sprovodilo vakcinaciju. Ovo istraživanje je sprovedeno na ljudima starijima od 16 godina kod kojih je procenjivana efikasnost inaktivirane vakcine protiv SARS-CoV-2 u pogledu sprečavanja simptomatskog Covid-19, hospitalizacije, prijema na odeljenje intenzivne nege i smrt. U studiji su učestvovali i stariji ispitanici, što je od izuzetne važnosti, čak blizu 500.000 ispitanika je bilo starije od 80 godina. Takodje, su poredjeni nevakcinisani i vakcinisani sa jednom i dve doze. Svakako najvažniji pokazani rezultat je onaj koji kaže da kineska vakcina sprečava smrtni ishod uzrokovanu korona virusom kod 86,3% ljudi“, istakla je prof. Gojković Bukarica.

  Kako je pojasnila, odlično dizajniranom studijom, na do sada najvećem 10-milionskom uzorku procenjena je promena odnosa rizika povezana sa delimičnom imunizacijom (≥14 dana nakon prijema prve doze i pre primanja druge doze) i potpunom imunizacijom (≥14 dana nakon prijema druge doze). Do 13. jula u Čilu je dato 13.98 miliona kineskih inaktivisanih vakcina (6.36 miliona druge doze) i ukupno 2.4 miliona Fajzer vakcina. Ova studija je pratila efikasnost kineske vakcine.

  Rezultati istraživanja su pokazali da je među osobama koje su bile potpuno imunizovane, efikasnost vakcine da speči simptomatski COVID-19 bila 65,9%, da spreči hospitalizaciju 87,5%, da spreči prijem u intenzivnu negu 90,3% i da spreči smrtni ishod kao posledicu Covid-19, 86,3%.

  Prema podacima SZO Čile je do 3.9.2021. dao 27.856.639 doza vakcina, što znači da je imunizovano oko 80% stanovništva. Takodje, Čile ima najveću stopu testiranja u Južnoj Americi. Četri faktora su dovela do pada inficiranih u Čileu, visok procenat testiranja, visok procenat imunizovanih, velika brzina imunizacije i značajna efikasnost vakcina.