Gnjatović: Antitela najbrže stvara Fajzerova, a najsporije kineska vakcina ali duže ostaju u organizmu

0
Foto. Profimedia

(Beta) – Na reprezentativnom istraživanju na bazi uzoraka lekara koji su primili vakcine protiv korona virusa, pokazalo se da sve tri vakcine koje su u upotrebi u Srbiji imaju jako dobar odgovor u vidu stvaranja antitela, izjavila je danas predstavnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović.

Gnjatović je za RTS rekla da je preporuka da građani koji žele da provere formiranje antitela to čine najranije dve nedelje nakon primanja druge doze vakcine, i dodala da se brzina formiranja antitela razlikuje u zavisnosti od vakcine.

Prema njenim rečima najsporije se formiraju antitela nakon primanja kineske vakcine Sinofarm, ali se očekuje i da taj odgovor traje duže, odnosno da antitela duže ostaju u organizmu.

Gnjatović je navela da Fajzerova vakcina već nakon prve doze pokazuje rezultate u stvaranju antitela “na nivou neke teže kliničke slike u prirodnoj infekciji”.

Ona je podsetila da je “izme]u prve i druge doze moguće da se ljudi inficiraju” i pozvala da se poštuju epidemiološke mere “dok se ne dokaže da vakcinisane osobe ne mogu biti prenosioci virusa”.

Gnjatović je rekla da će danas ili sutra početi vakcinisanje AstraZeneka vakcinom protiv korona virusa, čije su prve količine juče stigle u Srbiju, jer je ta vakcina odobrena u Evropskoj uniji pa je i procedura za njeno stavljanje u upotrebu u Srbiji brža.