Gledaćemo tri svetska, četiri evropska prvaka i šest rukavica bačenih u lice: Najava 9. dana Evropskog prvenstva

0

Poslednjeg dana drugog kola Evropskog prvenstva u fudbalu, nastupiće šest reprezentacija kojima su bačene rukavice u lice. Izazov je verovatno najmanje pogodio svetskog šampiona, a najviše bivše svetske šampione. Zato bi današnje tri utakmice mogle da odrede sudbinu nekih od najvećih reprezentacija u Evropi.

Francuska…

Aktuelni svetski šampion odigrao je prvu utakmicu tačno onoliko koliko je bilo potrebno za rutinsku pobedu nad Nemačkom. Moglo je da bude i više od jednog gola razlike, kakvu je taktiku Lev odabrao moglo je da bude i pet, da su Francuzi zapeli, ali zašto bi.

Najbolja su i najkompletnija reprezentacija u Evropi i znaju da doziraju trošenje energije i tempiraju formu.

Jedino što bi moglo da se nazove izazovom je činjenica da je Portugal Mađarsku dobio sa tri gola razlike, pa bi Trikolori, ako žele da stave Ronaldovu ekipu u nezavidan položaj pred poslednje kolo, trebalo da jure veću razliku (ako to već ne uradi Nemačka).

Mađarska…

Odigrali su odličnu utakmicu 85 minuta protiv Portugala. Imali nekoliko odličnih izleta na polovinu rivala, par dobrih šuteva, ali je sreća koju su imali u nekolik situacija u prvom poluvremenu, odlučila da napravi balans, pa je tako Portugal posle autogola, dosuđenog penala i jedne odlične akcije, odneo pobedu od tri gola razlike.

Publika će biti 12, 13. i 14. igrač Mađarske danas.

Ko se nije naježio kad je iza gola video kop, u crnim majicama, kako skandira, neka preispita svoje fudbalske ukuse.

Portugal…

Igrali su protiv Mađara kao da je ovo samo naredna epizoda Evropskog prvenstva 2016. godine – do zla boga dosadno, sa nekoliko sebičnih odluka i glupih promašaja, na kraju naplativši mnogo veći kvalitet od protivnika.

A moglo je da bude i drugačije. Da im se ne isplati. To će se jednom već dogoditi. Da li danas protiv Nemačke? To će zavisiti i od ekipe koja bude na drugoj strani. Ako Portugal želi da bude iznad Francuske, mora da igra mnogo bolje od Dešamovog tima.

Nemačka…

Krah, odron i debakl. Nekako je u zapećku ostala užasna partija Pancera protiv Francuske, sa ukupno tri šanse, ako u to ubrojimo i dva slobodna udarca iz opasne zone, bez ikakvog opasnog epiloga po Lorisa.

Kai Haverc je izgledao kao da nikada ranije nije igrao sa ovim saigračima, izgradnja napada je preko Humelsa u prvom poluvremenu išla kako treba, ali kada su Grizman i Pogba napravili prilagođavanja u defanzivnoj postavci, Nemačka nije mogla ništa.

Nepovezane linije i nedostatak “štosa iz Minhena”.

Španija…

“Kome je do poseda neka ide u katastar”, stari je dobri tvit jednog uticajnog tviteraša srpskih internet bespuća. I ništa bolje i ništa tačnije nikada nije rečeno – iako je mnogo ranije napisano – o utakmici Španije i Švedske. Bilo je tužno koliko je Španija imala loptu u svom posedu i koliko nije pokušavala da prodre kroz organizovanu švedsku odbranu.

Nekoliko šuteva je napravilo karambol i veliku priliku za Furiju, ali je Olsen dobro branio. Ipak, takvih je situacija bilo premalo s obzirom na to da je Švedska imala loptu 15 odsto vremena.

I za to vreme je uspela da napravi dve ozbiljne šanse. Poljska je u prvom kolu delovala kao tim za iskupljenje.

Poljska…

Sve bude kako treba, prođu se kvalifikacije, skupi se tim iz najjačih evropskih liga, svi se dugo poznaju, uigrani su i svaki put ih izmuče svi protivnici, osim onih koji su žurili na autobus.

Ako je nekome u lice bačena rukavica, onda su to Poljaci.

Slovačka im je uništila ambicije, ali bi dobra utakmica protiv Španije mogla da ih vrati na fabrička podešavanja.