Glečeri sa Himalaja tope se dva puta brže od 2000. godine, s više od četvrtine otopljenog leda u poslednje četiri decenije, pokazali su satelitski snimci.

Ovi gubici leda ukazuju na razornu budućnost regiona i milijardu ljudi koji zavise od , piše Gardijan.

Poređenje najnovijih snimaka Himalaja sa onima od pre 40 godina pokazale su da se led s tog planinskog lanca topi dvostruko brže.

Naučnici su uporedili fotografije koje su tokom sedamdesetih godina snimili američki sateliti s nedavnim slikama modernih satelita, posmatrajući promene naledu duž 2.000 km planinskog lanca. Analiza je pokazala da se osam miijardi tona leda gubi svake godine, a ne zamenjuje se novim snegom, sa nižim nivoom glečera koji se smanjuje pet metara godišnje. Studija je pokazala da je uzrok globalno zagrevanje, kao posledica ljudskih aktivnosti.

Tim sa američkog Univerziteta Kolumbija otkrio je da je između 1975. i 2000. nestajalo u proseku četiri milijarde tona leda svake godine.

„Osam milijardi tona leda je dovoljno da ispuni 3,2 miliona olimpijskih bazena godišnje. Glečeri najviše gube led na dnu, gde je najrazređeniji. Neki su se istanjili po pet metara za godinu dana“, objasnio je za BBC Džošua Maurer sa Univerziteta Kolumbija.

Kratkoročno gledano, topljenje leda bi moglo da izaziva poplave, dok bi moglo da ostavi trajne posledice.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.