“Glasine i nagađanja o povezanosti Kremlja i konzervativaca se šire”: Zašto vlada Velike Britanije odbija da pre izbora objavi izveštaj o mešanju Rusije u britanske demokratske procese?

0
Foto: Profimedia

Britanski parlamentarni odbor za obaveštajne poslove i bezbednost sačinio je izveštaj o saznanjima do kojih se došlo tokom istrage o mešanju Rusije u britanske demokratske procese, ali britanska Vlada odbija da taj izveštaj objavi pre opštih izbora 12. decembra.

Odlaganje samo podstiče sumnju da bi izveštaj mogao da bude štetan za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi VOA.

“To govori da postoji nešto u izveštaju za šta vlada oseća da bi moglo da bude štetno po nju, u smislu biračkog tela. Ja ipak mislim da je to opasno za našu demokratiju”, smatra Ijan Bond iz Centra za evropsku reformu.

On dodaje da je Rusiji u interesu da Velika Britanija izađe iz EU kako bi se smanjio broj zemalja koje su spremne da joj uvedu sankcije.

Premijer Britanije Boris Džonson odbacio je sumnje da je izveštaj štetan za njegovu partiju i najavio da će biti objavljen posle izbora.

Konzervativci odbacuju tvrdnje da bi izveštaj mogao da bude neprijatan.

“Nema dokaza koji bi sugerisali da su Rusija ili Kremlj bili uspešno angažovani u mešanje u naš izborni proces”, rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Kristofer Pinčer.

Poslanici opozicije, među kojima i ministarka spoljnih poslova u senci Emili Tornberi, tvrde da je u pitanju zavera.

“To je ništa manje od pokušaja da se sakrije istina od javnosti i parlamenta i to je uvreda za našu demokratiju”.