Kako je proteklo ponovljeno glasanje: CRTA kaže da je SNS pobedio na četiri izborna mesta u Beogradu

0
Foto: Nedeljnik

Na četiri biračka mesta na kojima je u subotu ponovljeno glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je ukupno 2.666 birača od 5.804 upisanih u birački spisak što čini 45,93 odsto, saopštila je večeras CRTA.

Prema ovim navodima, lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” je ukupno na tim mestima je osvojila 59,49 odsto, dok je drugoplasirana lista “Duško Vujošević – Ajmo ljudi” osvojila 16,13 oddsto glasova.

CRTA je objavila rezultate sa sva četiri biračka mesta na kojima je ponovljeno glasanje za saziv skupštine Grada Beograda, a to su biračko mesto 49 u opštini Palilula, 39 u Starom gradu, 106 u opštini Čukarica i u opštini Palilula, biračko mesto 31. U četvrtak će se glasati na još dva biračka mesta.

U Srbiji je ponovljeno glasanje na više desetina biračkih mesta na predsedničkim i parlamentarnim izborima, uz pomenuta četiri biračka mesta za beogradsku Skupštinu.

Izbori su, prema odluci RIK, ponovljeni na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika, a na 35 biračkih mesta za izbor predsednika Srbije.

SUMNJE NA KUPOVINU GLASOVA

RIK je saopštio da “nisu prijavljene veće nepravilnosti” i da je glasanje proteklo “u najboljem mogućem redu”.

CRTA je, sa druge strane, kako je preneo N1 navela da se za dva biračka mesta u Beogradu sumnja na kupovinu glasova. 

ŠTA KAŽU “AJMO LJUDI”

“Po ovim dosad, ajde da kažemo, nezvaničnim rezultatima ne obećava nešto da će lista „Ajmo ljudi“ preći cenzus”, izjavio je za list Danas Aris Movsesijan predsednik Nove stranke nakon prvih objavljenih rezultata na ponovljenim izborima u Beogradu.


Po ovim dosad, ajde da kažemo, nezvaničnim rezultatima ne obećava nešto da će lista „Ajmo ljudi“ preći cenzus, kaže za Danas Aris Movsesijan predsednik Nove stranke nakon prvih objavljenih rezultata na ponovljenim izborima u Beogradu.

On smatra da je dobro što su evidentno neki glasači iz drugih opozicionih stranaka i sa drugih lista glasali, ali da to za ova četiri mesta nije dovoljno da se može biti optimističan.

“Imamo još dva mesta u četvrtak, ali ono što je specifično je da danas ljudi iz opozicije nisu uopšte bili na sednici RIK-a zbog odbijanja svih žalbi na naše pritužbe. Tako da je u pitanju jedan skaradan proces. Što se tiče ovih rezultata, daleko je to koliko ja vidim od 1.800 ili 1.500 koliko je potrebno što naravno ne znači da ćemo stati. Probaćemo do kraja da ovu igru igramo i da vidimo da li eventualno možemo na neki način da preokrenemo rezultat”, zaključio je Movsesijan.

Konstantin Samofalov, član Predsedništva Socijaldemokratske stranke, reko je da se nisu ni oslanjali na rezultate na ovim ponovljenim biračkim mestima, jer je, kako je rekao, “Srpska napredna stranka direktnim mešanjem u rad Gradske izborne komisije i Upravnog suda poništila svega šest biračkih mesta što je vređanje zdravog razuma s obzirom na ogroman broj nepravilnosti”.

Samofalov je za Danas rekao da je ipak siguran da su osvojili preko pet odsto glasova Beograđana.

“Mi znamo da smo osvojili preko pet odsto glasova Beograđana, da smo brutalnom krađom dovedeni na ovih 2,9 i nastavićemo paralelno da se borimo pored ovih ponovljenih izbora koji nas čekaju još i u četvrtak”, rekao je on.

SNS: POBEDA NA SVIM NIVOIMA

“Srpska napredna stranka obradila je sva biračka mesta osim jednog na kojem je glasanje produženo, a rezultati pokazuju pobedu naprednjaka na svim nivoima”, izjavio je predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na četiri biračka mesta u Beogradu, u Velikoj Moštanici, lista SNS osvojila 598 od 856 glasova, na Karaburmi su osvojili 408 od 833, Višnjica 488 od 741, a u centru Beograda – na Terazijama – 40 odsto glasova.

Glišić je naglasio da su na tom briačkom mestu na Terazijama 3. aprila bili osvojili duplo manje glasova, oko 20,1 odsto.

INCIDENT U VELIKOJ PLANI

Na biračkom mestu broj 32 u Velikoj Plani na kojem su građani glasali na ponovljenim izborima dogodio si incident tokom kojeg je verbalno napadnuta članica proširenog sastava biračkog odbora Olivera Vidić (Dveri) od strane članova proširenog sastava SNS-a i SPS-a nakon što je utvrdila nedostatak pet biračkih listića, saopšteno je iz koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Vidić je najavila da će uložiti prigovor u odnosu na zatečeno stanje, što je od strane predsednika biračkog prihvaćeno uz negodovanje i najavu da joj neće dozvoliti izjašnjenje, kao što nisu dozvolili prigovore na glasanju 3. aprila, odnosno da će u najavi biti odbijeno, navodi se u soapštenju.

„Nakon toga usledili su verbalni napadi kroz kontekst ličnih uvreda i molbi da napusti biračko mesto. Policija je tokom trajanja incidenta obaveštena, međutim, nije se pojavila. Zbog progredirajuće tenzije Olivera je naknadno u policijskoj stanici dala izjavu. Članovi biračkog odbora u proširenom sastavu jednoglasni su u mišljenju da glasanje na ovom biračkom mestu nije regularno i u odnosu na to na tražiće ponovno poništenje glasanja na ovom biračkom mestu“, saopšteno je iz koalicije.