Gitara Kurta Kobejna prodata za rekordnih šest miliona dolara

0
Foto: Profimedia

Gitara preminulog američkog muzičara Kurta Kobejna, koju je koristio za snimanje čuvenog koncerta “Unplugged” grupe “Nirvana” 1993. godine, prodata je na aukciji za šest miliona dolara, što je rekord za taj instrument, saopštila je danas aukcijska kuća Džulijen.

Kupac, australijski je preduzetnik Piter Fridman, osnivač kompanije Rod Majkrofons, bio je prisutan na aukciji u Los Anđelesu. Fridman je rekao da će Kobejnovu gitaru izlagati u brojnim svetskim gradovima.

Pre ove aukcije, najskuplja je bila gitara čuvene marke Fender Stratokaster, poznata kao “Blek strat”, koju je koristio Dejvid Gilmur, gitarista kultne britanske grupe “Pink flojd”. Ta gitara je prodata 2019. godine za 3,975 miliona dolara.

Poluakutistična gitara Kurta Kobejna predstavlja redak model D-18E američkog proizvodjača Martina. Takvih gitara ima samo 302, a Kobejnova je iz 1959. godine, navela je ranije aukcijska kuća Džulijen.

Koncert “Unplugged” snimljen je u Njujorku 18. novembra 1993. na vrhuncu slave grupe “Nirvana”. Bend je uticao na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž.

Kobejn je snimio taj koncert manje od šest meseci pre nego što je 5. aprila 1994. izvršio samoubistvo.

(Beta-AFP)