Generacija P(andemija): Kako će kovid uticati na njihove živote? Veliko istraživanje u Nedeljniku

0
Fotografija: Beta

Svaka kriza nosi sa sobom utisak da se nešto raspada. Na ovim našim prostorima gotovo da nema naraštaja koji nije pogodila neka kriza. Raspadi takođe. Ali pandemija koronavirusa možda je i najveći planetarni kulturološki događaj od Drugog svetskog rata. Kako će se odraziti na one koji sada završavaju fakultete ili srednje škole?

“Jedva mogu da zamislim kakvi su ovi poslednji konfuzni meseci bili za vas… Ovi šokovi za sistem koje trenutno vidimo, baš kada se pripremate da zakoračite u svet, podsećaju nas da stvari ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo, da moramo da radimo na tome da budu bolje. Podsećaju nas i da naša pojedinačna dobrobit zavisi od dobrobiti zajednice u kojoj živimo i da nije važno koliko novca zaradite ako su svi oko vas gladni i bolesni. Podseća nas i da naša država i demokratija funkcionišu samo kada razmišljamo ne samo o sebi već i o drugima… Sada, kao što je to važilo za generacije pre vas, diplomiranje označava krajnji prelazak u odraslo doba – u vreme kada se od vas očekuje da preuzmete odgovornost za sopstvene odluke u životu. To može da bude zastrašujuće čak i u normalnim okolnostima, a u sadašnjim, suočimo se s tim – može biti zastrašujuće.”

Delovi govora Baraka Obame klasi 2020. nemaju geografski okvir iako su upućeni “diplomcima” tokom ogromnih previranja u SAD. Ne biste primetili razliku ni da je to izgovorio neki profesor na Londonskoj školi ekonomije ili na Univerzitetu Hongkong, ili na Beogradskom univerzitetu, i sigurno bi se pamtilo, kao što se pamti čuveni govor profesorke Rajne Dragićević na Filološkom fakultetu.

Neće jedan govor oblikovati nečiji život, niti dodela diploma, ali obeležiće ih vreme u kojem su zakoračili u odraslo doba.

Veliko istraživanje o “Generaciji P” i tome šta o novom svetu misle diplomaci i maturanti čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. juna

Digitalno izdanje dostupno je na Nstore.rs

Svi čitaoci na dar dobijaju i četvrtu knjigu iz edicije “Velike biografije”: “Aleksandar Leka Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija”, kao i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku