Gejts optimista u borbi sa koronom, ali upozorava: “Pandemija će trajati duže, ako vakcinu ne dobiju prvo oni kojima je najpotrebnija…”

3
Profimedia

Američki filantrop i milijarder Bil Gejts rekao je danas da je “optimista u vezi sa suzbijanjem bolesti COVID-19”, i pozvao je da se lekovi i vakcina – kada je bude, rasporede onima kojima su najviše potrebni, a ne onima koji nude najviše novca.

“Ako pustimo da lekovi i vakcine idu onima koji nude najviše, umesto onih kojima su najviše potrebni, pandemija će biti dugotrajnija, nepravednija i ubitačnija”, rekao je osnivač Majkrosofta u video-poruci na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o COVID-19.

Rekao je da su “potrebni lideri koji će donositi čvrste odluke o raspodeli (lekova i vakcine) zasnovane na ravnopravnosti, a ne samo na faktorima vezanim za tržište”.

Gejts je rekao da je pandemija prekinula lance snabdevanja lekovima, što je rizik za mnoge ljude u svetu, ne samo u siromašnoj podsaharskoj Africi.

“Ali sam optimista. Mi ćemo pobediti COVID-19 i nastavićemo da ostvarujemo napredak protiv side i drugih zdravstvenih kriza”, rekao je Gejts.

On smatra da naučnici ostvaruju veliki napredak, da investicije idu za antiviralne lekove, da se ostvaruje veliki napredak i u razvoju vakcine, a razlog za njegov optimizam je i solidarnost na svetskom nivou.

“Svetska saradnja i rešenost da se nađu sredstva i isporuče tamo gde su najpotrebnija su presudni”, rekao je on.

(Beta)

3 KOMENTARA

Comments are closed.