Gde će se sve igrati na SP 2026? Poznati gradovi domaćini

0
EPA-EFE/Peter Foley

(Beta) – Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) predstavila je u Njujorku 16 gradova domaćina Svetskog prvenstva 2026. godine koje će održati u Sjedinjenim Američkim Dražavama, Meksiku i Kanadi.

Na Svetskom prvenstvu 2026. godine prvi put će nastupiti 48 reprezentacija, 16 više nego na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru.

Očekivano, najveći broj gradova domaćina je u SAD, njih 11 – Sijetl, San Francisko, Los Anđeles, Kanzas Siti, Dalas, Atlanta, Hjuston, Boston, Filadelfija, Majami i Njujork.

Meksiko će imati tri grada domaćina – Gvadalaharu, Meksiko Siti i Monterej – dok će se utakmice u Kanadi igrati u Torontu i Vankuveru.

Šest gradova je odbijeno nakon “veoma teškog” izbora, rekao je predsednik Fifa Đani Infantino, a to su Sinsinati, Denver, Nešvil, Orlando, Vašington/Baltimor u SAD, kao i Edmonton u Kanadi.

Infantino je naveo i da još nije doneta odluka gde će se igrati finale.

“O tome još moramo da razgovaramo, da napravimo analizu i donećemo odluku kada za to dođe vreme”, rekao je Infantino.

On je rekao i da će se prilikom slaganja gradova domaćina po grupama voditi računa o udaljenosti, jer su neki gradovi udaljeni i više od 4.000 kilometara.

“U regionu tako velikom kao što je Severna Amerika, moramo da vodimo računa o tome kako bismo obezbedili da ekipe igraju u ‘klasterima’, da navijači ne moraju da prelaze ludačke udaljenosti, baš kao i timovi”, rekao je Infantino.

Meksiko je do sada bio dva puta domaćin Svetskog prvenstva (1970. i 1986), SAD jednom (1994), dok će Kanadi ovo biti prvo domaćinstvo.