„Gasprom njeft”: Investicije i u NIS i u društveno-odgovorne projekte u Srbiji

  0
  Fotografija: NIS

  „NIS igra značajnu ulogu ne samo sa aspekta biznisa, već i sa aspekta mogućnosti finansijskog učešća u humanitarnim projektima. Ovde se već 12 godina bavimo realizacijom različitih socijalnih i kulturnih projekata – počev od festivala ruske muzike, koji naš prijatelj Emir Kusturica organizuje u Srbiji, do Hrama Svetog Save, u čijoj smo izgradnji unutrašnje dekoracije aktivno učestvovali”, izjavio je Alekasandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta” za agenciji TASS, na marginama nedavno održane konferencije Valdajskog kluba u Beogradu.

  „Investicije ‘Gasprom njefta’ u projekat iznose oko 10 mil. evra i mi smo ponosni što nam je ukazano poverenje da budemo deo organizacije tih veoma kompleksnih umetničkih radova”, izjavio je član Izvršnog odbora kompanije.

  On je pojasnio i da prošle godine festival „Kustendorf klasik”, zajednički projekat „Gasprom njefta” i čuvenog režisera Emira Kusturice, nije bio održan zbog pandemije.

  „Ove godine je Emir smislio format koji će omogućiti održavanje festivala u uslovima pandemije: odlučio je da napravi koncert u digitalnom okruženju. U režimu onlajn biće održan koncert njegove grupe The No Smoking Orchestra, koja će izvesti nekoliko svojih numera uz pratnju, takođe u režimu onlajn, mladih muzičara iz različitih delova Rusije i Srbije, koji su poslednjih godina pobeđivali na ovom takmičenju. To će biti muzički strim pod Emirovim rukovodstvom i uz učešće njegovog orkestra i mladih muzičara. Uvereni smo da je to sjajna ideja i sada se zajedno sa timom Kusturice bavimo njenom organizacijom,” ispričao je Dibalj.

  On je podsetio i da je do dolaska „Gasprom njefta” 2009. godine NIS bio gubitaš sa zastarelim proizvodnim kapacitetima, a da je danas to vodeća energetska kompanija na Balkanu, koja generiše oko 15% davanja u državni budžet Srbije.