Gas iz Mađarske greje Novi Sad: Dodatne količine stigle sa severa nakon havarije u Bugarskoj…

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Isporuka toplotne energije za grejanje i toplu vodu za sve korisnike usluga Novosadske toplane prekinuta je danas u jutarnjim časovima zbog obustave prirodog gasa posle havarije na gasovodu u Bugarskoj, ali je u poslepodnevnim časovima stanje stabilizovano.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da bi snabdevanje gasom u Srbiji trebalo da je u potpunosti normalizovano, jer je ‘Srbijagas’ obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. Ostatak će se, prema rečima Bajatovića, dopuniti iz domaćih rezrevi.

Dotok gasa u Srbiju, Rumuniju i Mađarsku gasovodom Turski tok privremeno je obustavljen zbog pucanja cevi na deonici Vetrino–Hrabrovo u Bugarskoj, objavio je bugarski operater gasovoda Bulgartransgas u hitnoj poruci na svom veb-sajtu.

Posle osam časova, delimično je obnovljen tranzit za Rumuniju, a ekipe za vanredne situacije kompanije su izašle na mesto kvara kako bi oštećeni deo gasovoda zamenile u najkraćem mogućem roku.

“U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa”, objasnio je Bajatović, a prenosi portal B92.

Posledično, do poremećaja je došlo i u BiH.