Gardijan: “Procureli dokumenti iz Kremlja ukazuju na Putinov plan da uvede Trampa u Belu kuću”

0

Vladimir Putin je lično odobrio operaciju tajne obaveštajne agencije za podršku „mentalno nestabilnom“ Donaldu Trampu na američkim predsedničkim izborima 2016. godine. To je, kako prenosi Gardijan, odobreno tokom zatvorene sednice ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, prema dokumentima za koje se pretpostavlja da su procureli iz Kremlja i za koje Gardijan veruje da su autentični.

Ključni sastanak održan je 22. januara 2016. godine. Na tom sastanku su bili prisutni ruski predsednik, šefovi obaveštajnih službi i uticajni ministiri.

Saglasili su se da bi Bela kuća na čelu sa Trampom pomogla da se osiguraju strateški ciljevi Moskve, među njima i „socijalna previranja“ u Sjedinjenim Država, kao i “slabljenje pregovaračke pozicije američkog predsednika”, piše Gardijan.

Tri ruske obaveštajne agencije dobile su zadatak da pronađu praktične načine za podršku Trampu, ukazom koji je, čini se, nosio Putinov potpis, prenosi Gardijan.

Do tog trenutka, Tramp je bio predvodnik u trci za kandidata Republikanske stranke. Izveštaj, koji je su pripremili Putinovi saradnici, preporučio je Moskvi da upotrebi „svu moguću silu“ kako bi se obezbedila Trampovu pobeda na izborim u SAD.

Podrazumeva se, kako piše Gardijan, da su zapadne obaveštajne agencije već nekoliko meseci bile upoznate sa dokumentima i da su ih pažljivo pregledale.

Čini se da papiri, u koje je Gardijan imao uvid, predstavljaju “ozbiljno i krajnje neobično curenje podataka iz Kremlja”.

Novinari Gardijana su proverili autentičnost dokumenta sa nezavisnim stručnjacima koji veruju da su dokumetni autentični.

Vašingto post je u svojoj analizi izneo sumnje u autentčnost navodnih dokumenta iz više razloga koje možete pročitati u posebnom tekstu.

Putinov portparol Dmitri Peskov je, u saopštenju za Gardijan, rekao da je ideja i glasine da su se ruski lideri sastali i saglasili da podrže Trampa na sastanku početkom 2016. godine klasične “pretparačke priče”.

U međuvremenu, britanski tabloid Dejli mejl je preneo Trampov komentar povodom navoda Gardijana da je reč o “odvratnom fejk njuzu”. Tramp je preko svoje portparolke poručio da je na delu “ludilo radikalnih levičara”.

Izveštaj “32-04/vd” zaveden je kao tajni dokument. U njemu se navodi da Tramp kao kandidat najviše odgovara Kremlju.

Reč na ruskom je, kako navodi Gardijan – perspektivny. Tu se nalazi i kratka psihološka procena Trampa, koji je opisan kao “impulsivna, mentalno nestabilna i neuravnotežena osoba koja pati od kompleksa niže vrednosti”.

Takođe se, prema Gardijanu, tu nalazi i potvrda da Kremlj poseduje potencijalno kompromitujući materijal o budućem predsedniku, koji je sakupljen – navodi se u dokumentu – tokom Trampove ranije “nezvanične posete teritoriji Ruske Federacije”.

Dokument referiše na određene događaje tokom Trampovog puta u Moskvu. Navodi se i da se detalji mogu videti u petom pasusu, dodatka broj pet, ali nije poznato šta sve sadrži taj dodatak dokumenta.

“Akutno je neophodno da se iskoriste sve dostupne snage da se olakša Trampov izbor za predsednika SAD”, navodi se u dokumentu.

To bi pomoglo da dođe do najboljeg “teoretskog političkog scenarija” za Rusiju. Trampova pobeda bi “definitivno vodila destabilizaciji sociopolitičkog sistema SAD”, predviđa se u dokumentu.

Kako Gardijan navodi, nema sumnje da se taj sastanak dogodio u januaru 2016. godine i da se odigrao unutar Kremlja.

Prema zvaničnoj fotogorafiji vidi se da je Putin bio na čelu stola, da je prisustvovao tadašnji ruski premijer Dmitrij Medvedev, kao i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Takođe su bili prisutni Sergej Šojgu, ministar odbrane koji upravlja vojnom agencijom GRU, Mihail Fradkov, tada šef spoljne obaveštajne službe SVR o Aleksander Bortnikov, šef FSB.

Prema zvaničnom saopštenju tada, na sastanku se razgovaralo o ekonomiji i situaciji u Moldaviji.