u okviru izložbe Hosgshead 733, koja traje do 5.juna 2002.godine

Galerija i umetnička rezidencija Hestia, predstavlja izložbu Hogehead 733, koja traje do 5. juna 2022.godione. Hogshead 733 je multimedijalni umetnički projekat umetnika Maksima Bertoa (Maxime Berthou) i Marka Požlepa (Mark Požlep) koji je izrastao iz jedriličarske misije dua.

Plovidba se odvila na Soutien de Famille, starom ribarskom jedrenjaku iz Bretanje (Francuska) koji je započeo svoje putovanje u avgustu 2015. godine u Treburdenu (Trebeurden), brodogradilištu u Bretanji i potom uspešno stigao na odredište nekih mesec dana kasnije, nakon otprilike 733 pređene milje, kada je jedrenjak doplovio do ostrva Ajlej (Islay) u Škotskoj gde se nalazi destilerija viskija Banabejn (Bunnahabhain). Budući da je brod napravljen od specifične vrste belog francuskog hrasta kitnjaka iz šume Tronse (Tronçais), kao takav će kroz trajanje projekta doživeti razne transformacije.

Naime, cilj umetnika je bio da dožive avanturu plovidbe na jedrenjaku od pomenutog materijala jer je upravo to drvo korišćeno za izgradnju ratnih brodova pre industrijske revolucije i pronalaska parne mašine, a kasnije je bilo upotrebljavano za pravljenje buradi za viski. Izložba Hogshead 733 nas vodi u tradicionalna vremena koja su se smatraju izumrlim u našem tehnokratskom dobu, u vremena ljudske radoznalosti i potrage za novim svetom, ali takođe i u vremena kolonijalizma, pri čemu predstavljene fotografije i kinematografski esej evociraju prizore holandskih morskih pejzaža Zlatnog doba. Uz reč „tradicija“ treba naglasiti da umetnici ovim umetničkim projektom ističu i vrednuju veze savremenog doba konzumerizma sa prošlošću, pri čemu možemo, ako se prisetimo Orvelove 1984. shvatiti da je prošlost još važnija od budućnosti, jer čoveka koji poznaje prošlost nije lako nadgledati i kontrolisati. Nemoguće je manipulisati čovekom koji ume nešto da napravi, a ne samo da konzumira.

Foto: promo

Soutien de Famille donosi nesvakidašnji performans za kameru Bertua i Požlepa i prati njihovu jedriličarsku avanturu koja je trajala skoro čitavih mesec dana. Reč je o misiji koja nas podseća na sva ona neverovatna dostignuća koja ljudski duh može ostvariti kad je podstaknut radoznalošću, zajedništvom i porivom za stvaralaštvom. A more je ogledalo u kojem se oslikavaju i sadašnje i prošle pustolovine, ono povezuje savremene sa onim davnim avanturama, koji su se preko mora hrabro upućivali u nepoznato…

Kakve sve transformacije će more i brod, kao dva neodvojiva sastojka, te i umetnici sami doživeti u ovom filmu, saznajte u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, u četvrtak, 26. maja u 20 sati. 

Soutien de Famille prikazivan je u okviru različitih festivala, a osvojio je i različita priznanja i nagrade poput The Best Film Award na Tortona IndieFilm Session u Torinu i u dve kategorije na festivalu Only the Best International Film Awards – Only the Best Indie Feature i Only The Best First Time Director.

Uz samu izložbu će biti organizovan i prateći program koji obuhvata projekciju kinematografskog eseja Soutien de Famille koja će biti održana u četvrtak 26. maja u Jugoslovenskoj Kinoteci, s početkom u 20 časova.

Takođe će biti organizovano i tradicionalno vođenje izložbe u okviru programa Kumstvo, kao i vođenje od strane kustosa izložbe pred samo zatvaranje. Za više informacije o zapratite naš instagram profil @hestiabelgrade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.