Fudbalski savez Hrvatske: “Osuđujemo rasizam, ali nećemo klečati pre utakmica na EP”

0
Damir SENCAR / AFP / Profimedia

(Beta) – Fudbalski savez Hrvatske (HNS) saopštio je danas da neće nametati svojim reprezentativcima obavezu da kleče pred utakmice Evropskog prvenstva u znak podrške u borbi protiv rasizma.

“HNS smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su izabrali pre utakmice sa Belgijom da neće klečati i mirnim stavom su poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. HNS poštuje stav hrvatskih reprezentativaca i neće nametati obavezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije”, navodi se u saopštenju.

“HNS i hrvatski reprezentativci uvek i svuda osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinac i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu”, dodaju iz HNS-a.

Dalje piše da HNS u kontekstu te teme najvažnijom činjenicom smatra da hrvatski reprezentativci svojim delima kroz celu karijeru pokazuju da “cene svaku osobu, saigrače i protivnike”, te da ne prave razliku po društvenim, rasnim, verskim, etničkim ili drugim osobinama.

Reprezentativci Hrvatske u nedelju protiv Belgije u Briselu nisu kleknuli pred početak utakmice, za razliku od protivničkih fudbalera.